Roemer is erg blij met ‘nee’, maar wil wél Oekraïne helpen

Foto ANP / Remko de Waal

Op het SP-partijkantoor in Amersfoort is – en dat is wél zeker – minder 30 procent van de zaal gevuld met leden. Er loopt een handjevol Tweede Kamerleden rond, er zijn bestuursleden, fractievoorzitter Emile Roemer is er vanaf het begin. De uitslagenavond begon voor de SP’ers nerveus en zelfs als de exitpolls een opkomst van 32 procent te zien geven, is de opluchting nog een beetje ingehouden.

Roemer zegt tegen de zaal alvast wél dat de Oekraïners natuurlijk op zijn partij kunnen rekenen. ,,We moeten de mensen daar helpen. We moeten hen afhelpen van de corruptie, de oligarchen, we moeten hen helpen aan goede vakbonden. Het geld van dat verdrag zou toch niet ten goede zijn gekomen aan de gewone mensen daar.”

Het is een duidelijke boodschap aan zijn achterban: de SP is anders dan de PVV. Want ongemakkelijk was het in de campagne wel – om aan dezelfde kant te staan aan Geert Wilders. ,,Niet leuk nee”, zegt Roemer net voor zijn toespraak. ,,Vooral ook omdat de mensen ons door elkaar halen.” Maar hij heeft er niet écht mee gezeten, zegt hij ook. ,,Onze argumenten zijn heel anders.”

Tegen de zaal zegt Roemer daarna dat het referendum ,,niet over Europa ging”. ,,Maar het ging natuurlijk óók over Europa. De mensen zijn niet vergeten wat er gebeurde na het referendum over de Europese grondwet in 2005, toen óók tweederde tegen was. Daarna ging er een strikje om en ging het alsnog door.”

Volgens Roemer laat de uitslag zien ,,hoe groot het verschil is tussen de kleine elite en de bevolking”. ,,En ik ben blij dat wij aan de goede kant stonden.”
De campagne voor het referendum in 2005 maakte de SP in korte tijd heel populair bij kiezers. De partij hoopte op hetzelfde effect bij dit referendum. ,,Voor de partij intern heeft het dezelfde boost gegeven als toen”, zegt Roemer. ,,En peilingen, daar doe ik het niet voor.”

Maar het is nu anders, weten de SP’ers in Amersfoort. ,,We hebben het beeld niet kunnen bepalen”, zegt SP’er Niels Jongerius. En ja, dat kwam ook door Wilders. ,,Ik vond de debatten op sociale media weinig respectvol en niet positief. Maar in de zaaltjes was dat wél zo. Wij hebben linkse mensen argumenten kunnen geven om tegen dit verdrag te zijn.”

Het volgende referendum hebben de SP’ers al voor ogen: over het vrijhandelsverdrag TTIP van de EU met de VS. ,,Dat zou een goeie zijn”, zegt Roemer. En als hij dan wéér aan dezelfde kant zou staan als Wilders? ,,Welnee. Ons verhaal is heel anders.”

    • Petra de Koning