‘Seksrabbijn’ aangehouden in Zuid-Afrika

Eliezer Berland (78) wordt ervan beschuldigd dat hij vrouwen in zijn geloofsgemeenschap seksueel heeft misbruikt.

Berland wist drie jaar lang uit handen van de Israëlische politie te blijven, terwijl hij onder meer Canada, Marokko, Zimbabwe en ook Nederland bezocht.
Berland wist drie jaar lang uit handen van de Israëlische politie te blijven, terwijl hij onder meer Canada, Marokko, Zimbabwe en ook Nederland bezocht. Foto: Sander Koning / ANP

‘Seksrabbijn’ Eliezer Berland (78) is deze week aangehouden in Johannesburg, Zuid-Afrika. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz donderdag. Het nieuws werd door zijn advocaat Sharon Nahari bevestigd. De rabbijn wordt ervan beschuldigd dat hij vrouwen in zijn geloofsgemeenschap seksueel heeft misbruikt. Berland zelf heeft de beschuldigingen eerder leugens genoemd en gezegd dat in de zaak valse verklaringen zijn afgelegd.

Zijn geboorteland Israël heeft al in 2013 om uitlevering van de rabbijn gevraagd. Berland wist echter drie jaar lang uit handen van de Israëlische politie te blijven, terwijl hij onder meer Canada, Marokko, Zimbabwe en ook Nederland bezocht. In oktober 2014 werd Berland gesignaleerd op Texel. Nadat de Hoge Raad in juli 2015 oordeelde dat Berland uitgeleverd diende te worden aan Israël, sloeg hij op de vlucht.

“Strafrechtelijk imuun”

Eind vorig jaar zei zijn voormalig advocaat Louis de Leon in een gesprek met NRC dat Berland zich in Zuid-Afrika had gevestigd. Hij verkreeg daar een status die hem “strafrechtelijk immuun” maakte. Hij kon zo niet worden uitgeleverd aan Israël.

Dat Zuid-Afrika Berland nu zelf heeft aangehouden, opent mogelijk weer deuren voor Israël, dat meteen om uitlevering heeft gevraagd. Zijn advocaten lieten weten dat ze een mogelijke uitlevering zullen aanvechten.