Hoogste aantal doodvonnissen in 25 jaar: ruim 1.600 wereldwijd, exclusief China

In 2015 werd het hoogste aantal doodvonnissen voltrokken in de afgelopen 25 jaar. Zeker 1.634 mensen werden geëxecuteerd, 573 meer dan het jaar ervoor. Dat meldt Amnesty International woensdag in een rapport.

In een jaar tijd steeg het aantal keer dat de doodstraf werd uitgevoerd met 54 procent, vooral door een toename van executies in Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië. Bijna 90 procent van de doodvonnissen voltrok zich in die landen. Daar werden mensen geëxecuteerd voor onder meer drugshandel, ‘overspel’ en ‘godslastering’.

Het aantal ligt vermoedelijk veel hoger. Amnesty nam China, dat geen cijfers vrijgeeft van voltrokken executies, niet mee in haar statistieken. Aangenomen wordt dat China meer mensen executeert dan alle andere landen bij elkaar opgeteld waar de doodstraf legaal is. In 2015 zaten in China voor zover bekend 20.292 mensen in de dodencel, aldus Amnesty.