Ruzie opiniepeilers over halen drempel

Bekende opiniepeilers hadden het moeilijk met het voorspellen van de opkomst. Gedurende de dag bleven ze onzeker of de drempel van 30 procent gehaald zou worden. Maurice de Hond voorspelde zondag dat zo’n 25 procent zou stemmen. Toen woensdag om 13 uur de opkomst rond de 7 procent lag gaf hij aan dat de opkomst wel eens 9 procentpunt onder de 37 procent bij de Europese verkiezingen kon uitvallen. Even na 20 uur twitterde hij: „4 grote gemeenten halen vrijwel zeker de vereiste 27,5 procent (-7 procent tov EP 2014) niet. Wellicht wordt het gecompenseerd door betere uitslagen elders.” Politicoloog en directeur van Kieskompas André Krouwel, die 50 procent opkomst voorspelde, zei woensdagochtend dat de drempel tussen 15 en 16 uur zou zijn gehaald. Toen dat niet uitkwam zei hij dat veel kiezers mogelijk erg afwachtend waren, maar dat er nog veel kon gebeuren. Hij hield een opkomst van 42 procent nog voor mogelijk. De Hond liet zich zeer kritisch uit over Krouwel. „Nu al duidelijk: Het demasque van @AndreKrouwel. Hoe durf je als wetenschapper dit over de opkomst te beweren”, twitterde hij. En enkele minuten na de exitpoll van 21 uur: „Mijn voorspelling van afgelopen zondag. 25 procent stemt zeker en 66 procent zal tegen stemmen.” (ANP/NRC)