Porosjenko: toenadering EU gaat door ondanks uitslag referendum

Wel zal de Oekraïense regering gaan bespreken wat deze uitslag betekent.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.
De Oekraïense president Petro Porosjenko. Foto Shizuo Kambayashi / AP

Oekraïne zal doorgaan met het zoeken van toenadering tot de Europese Unie. Dit ondanks de uitslag van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, waartegen woensdag ruim 61 procent van de stemmers “nee” zei. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Porosjenko wees erop dat het referendum slechts raadgevend is en niet bindend. Wel liet hij weten dat in Kiev besproken zal worden wat de uitslag betekent. Meerdere Oekraïense politici reageerden gisteravond al teleurgesteld op de uitslag.

Ook elders werd gereageerd op de uitslag van de Nederlandse volksraadpleging. De Russische premier Dmitri Medvedev schreef op Twitter dat de uitslag de Europese houding tegenover het Oekraïense politieke systeem weergeeft. Manfred Weber, de Duitse voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement, zei:

“Nederland moet nu met een voorstel komen, maar 27 landen hebben “ja” gezegd.”

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was “teleurgesteld” door de uitslag. Zijn woordvoerder benadrukte wel dat de Commissie “sterk betrokken blijft bij het ontwikkelen van betere betrekkingen met Oekraïne”.

Leider van de eurosceptische UK Independence Party Nigel Farage juichte “hoera” op Twitter bij het horen van de voorlopige uitslag. Hij zei later dat GeenPeil-medewerkers hebben aangeboden om naar het Verenigd Koninkrijk te komen om campagne te voeren voor een Brexit, een vertrek van de Britten uit de EU:

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Dutch exit polls seem to indicate big No to EU vote. Hooray!
Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Just spoken to @GeenPeil celebration party on speaker phone. Lots of them planning to come over and campaign for UK referendum.

Leider van de extreemrechtse Franse partij Front National Marine Le Pen feliciteerde PVV-leider Geert Wilders op Twitter met de uitslag. “Op naar een Europa der Naties”, schreef Le Pen, waarmee ze refereerde aan de door haar gewenste ontmanteling van de EU.

Twitter avatar MLP_officiel Marine Le Pen Bravo @geertwilderspvv ! Un pas de plus vers l’Europe des Nations. MLP

Internationale media

Buitenlandse media noemden de referendumuitslag een nederlaag voor de Europese Unie. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel kopte: “Dubbele oorvijg voor de EU“:

“Deze uitslag is niet alleen een overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin, maar ook een zege voor allen die de EU liever vandaag dan morgen uiteen zien vallen.”

De Franse krant Le Figaro zei dat Nederland met de uitslag zijn reputatie als “spelbederver onder de grondleggers van de EU” waarmaakt, waarbij gerefereerd werd aan het Nederlandse “nee” bij het referendum over de Europese Grondwet in 2005. Veel media refereerden aan PVV-leider Geert Wilders, die de uitslag op Twitter “het begin van het einde van de EU” noemde.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders It looks like the Dutch people said NO to the European elite and NO to the treaty with the Ukraine. The beginning of the end of the EU.
Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Als zo’n tweederde van de stemmers nee zegt is dat ook een motie van wantrouwen van het volk tegen de elite uit Brussel en Den Haag.

Persbureau Reuters noemde de stemming zowel een peiling van het sentiment tegenover de EU als een opsteker voor Rusland. Deutschlandradio zei dat premier Mark Rutte nu een “dubbel geloofwaardigheidsprobleem” heeft, “tegenover eigen kiezers, én tegenover de andere EU-landen”. Andere Duitse media merkten op dat de uitslag extra wrang is voor Nederland omdat het land momenteel EU-voorzitter is.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ‘Rutte heeft nu een dubbel geloofwaardigheidsprobleem’, aldus Deutschlandradio: ‘tegenover eigen kiezers, én tegenover de andere EU-landen’

Nederland is het enige EU-land dat het associatieverdrag met Oekraïne nog niet heeft geratificeerd. De overige 27 lidstaten hebben dat al wel gedaan.

    • Casper van der Veen