Plasterk wil opnieuw kijken naar de referendumwet

De minister van Binnenlandse Zaken hoopt op een oplossing voor strategische thuisblijvers.

Minister Plasterk.
Minister Plasterk. Foto Bas Czerwinski / ANP

Er moet opnieuw gekeken worden naar de referendumwet die het Oekraïnereferendum van woensdag mogelijk heeft gemaakt. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) gezegd tegen de NOS. Met name de opkomstdrempel van 30 procent werkt volgens Plasterk verwarrend.

Volgens de minister kan de drempel voor kiezers een reden geweest zijn om niet te gaan stemmen. Strategische thuisblijvers gokten er op dat de minimale opkomst niet gehaald zou worden, omdat de raadpleging dan ongeldig verklaard zou worden en het nee-kamp alsnog zou verliezen.

Lees ook de column van Tom-Jan Meeus: Casinologica vermomd als een volksraadpleging

Plasterk uitte over de mogelijke gevolgen van de kiesdrempel al eerder zijn zorgen, zei hij volgens de NOS:

“Ik heb al tijdens de behandeling van de wet in de Kamer gewaarschuwd dat er verwarring en een onaangenaam effect kan optreden.”

Op NPO Radio 1 opperde de minister een mogelijke oplossing:

“Nu is de drempel opgehangen aan het totaal aantal mensen dat gaat stemmen. Je zou het ook kunnen ophangen aan het minimaal aantal mensen dat tegenstemt.”

Bij het referendum kwam 32,2 procent van de kiesgerechtigden opdagen. 61,1 procent stemde tegen. Plasterk zei de geldigheid van het referendum te erkennen, en noemde de uitslag er tegenover de NOS een “waar het kabinet mee verder moet“.