Phuc nieuwe premier Vietnam

De steun van het parlement was een formaliteit. Phuc was door de Communistische Partij naar voren geschoven.

Phuc (61) legt de eed af.
Phuc (61) legt de eed af. Foto Thong Nhat / Vietnam News Agency / AP

Het Vietnamese parlement heeft een nieuwe premier gekozen. Nguyen Xuan Phuc kreeg steun van 446 van de 490 parlementariërs. De stemming was een formaliteit: Phuc was al door de Communistische Partij naar voren geschoven als opvolger van Nguyen Tan Dung, meldt persbureau AP.

Phuc wordt premier ten tijde van een hoge staatsschuld, hoog begrotingstekort en een conflict met China over de Zuid-Chinese Zee. Volgens AP kondigde hij in zijn inhuldigingstoespraak op televisie aan door te gaan met hervormingen en de strijd tegen corruptie.

Mensenrechtenactivisten hebben kritiek op Vietnam, omdat het land mensen vastzet die zich kritisch uitlaten. In maart werden zeven bloggers vastgezet voor het “misbruiken van democratische vrijheden” en “het verspreiden van anti-staatspropaganda”, aldus AP. Drie vrouwen kregen jaren cel voor het zwaaien met een Zuid-Vietnamese vlag en het scanderen van leuzen.