Panamees onderzoek naar aanleiding van Papers

De commissie moet bekijken hoe het juridische en financiële stelsel in het land transparanter kan, aldus de president.

Juan Carlos Varela deed de aankondiging in een televisietoespraak.
Juan Carlos Varela deed de aankondiging in een televisietoespraak. Foto Arnulfo Franco / AP

De Panamese president Varela heeft aangekondigd een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen die moet bekijken of het financieel beleid in het land moet worden herzien. De aankondiging volgt op het uitlekken van de Panama Papers, meldt persbureau Reuters.

Het lek van 11,5 miljoen documenten heeft netwerken van offshorebedrijven blootgelegd die gebruikt zouden kunnen worden om zwart geld uit het zicht van de autoriteiten te houden. Het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca is daarin de spil. Volgens de onderzoeksjournalisten die het nieuws naar buiten brachten, was een deel van de constructies op zijn minst dubieus.

De commissie moet het Panamese stelsel transparanter maken, zei Varela volgens Reuters in een televisietoespraak:

“De Panamese regering zal, via het ministerie van Buitenlandse Zaken, een onafhankelijke commissie van binnenlandse en buitenlandse experts opzetten [...] die ons huidige beleid evalueert en een voorstel zal doen voor een aanpassing van maatregelen die we zullen delen met andere landen om de transparantie van ons financiële en juridische stelsel te versterken.”