Nieuwe beelden van gevluchte Brusselse aanslagpleger

Het Belgisch federaal parket heeft de vluchtroute gereconstrueerd van ‘de man met het hoedje’.

Beelden van de man van het hoedje nadat hij kort na de aanslagen vanaf luchthaven Zaventem is gevlucht richting Schaarbeek. Screenshot van Youtube

Het Belgisch federaal parket heeft een nieuw opsporingsbericht verspreid over de derde dader van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem. Het gaat om de zogenoemde ‘man met het hoedje’. Hij was op 22 maart op het vliegveld samen met mededaders Najim Laachraoui en Ibrahim el-Bakraoui. Terwijl die laatste twee zichzelf opbliezen, ging de bom van de man met het hoedje niet af. Hij sloeg vervolgens op de vlucht.

Twitter avatar FedPol_pers Federale Politie Have you seen the 3rd attacker of Brussels Airport during his escape?
https://t.co/h0FFNeeeDb #brusselsattack https://t.co/ekzl8bBrCi

De politie is erin geslaagd de route te reconstrueren die hij heeft afgelegd. Zo valt op nieuwe beelden te zien hoe hij loopt van de luchthaven tot aan het kruispunt van de Brabançonnelaan en de Notelaarsstraat in Schaarbeek. De regenjas die hij aan had op de vlak na de aanslagen vrijgegeven foto, heeft hij onderweg weggegooid en is nog niet teruggevonden. De man heeft zijn weg vervolgd met een lichtkleurig hemd, met opgestroopte mouwen.

Verschillende camera’s hebben de route van de man met de hoed geregistreerd. Zo is hij onder meer om 9.42 uur vastgelegd op het Meiserplein in Schaarbeek. De laatste beelden waarop hij te zien is, zijn van 9.50 uur en laten zien dat hij loopt op de Notelaarsstraat.

Voorarrest drie verdachten verlengd

Het federaal parket maakte donderdag tevens bekend dat Brusselse rechtbank heeft besloten het voorarrest van Salah Abdeslam met een maand te verlengen. Abdeslam werd op 18 maart in Sint-Jans-Molenbeek opgepakt.

Hetzelfde besluit werd genomen over het voorarrest van de drie terreurverdachten Mohammed B., Yassine A. en Aboubaker O., die op 27 maart werden werden gearresteerd. Dat gebeurde in het kader van het onderzoek naar de aanslagen op de Brusselse luchthaven en metrostration Maalbeek waarbij 32 mensen om het leven kwamen. De verdachten hebben allen de Belgische nationaliteit.

Ook het voorarrest van de Algerijnen Rabah M. en Abderrahmahne A. is met een maand verlengd. Zij werden op 25 maart aangehouden. Abderrahmahne A. werd neergeschoten bij een politieactie bij een tramhalte in Schaarbeek. Abdellah C., die sinds 25 november 2015 vast zat in verband met de aanslagen eerder die maand in Parijs, is donderdag vrijgelaten “onder strenge voorwaarden”. Wat deze zijn, wil het federaal parket niet zeggen.

    • Jorg Leijten