Longreads

Miljarden over de balk en vijf verdwenen Ferrari’s

Hoe een prins van Brunei een revolutionaire superauto liet ontwerpen en er slechts een over bleef.

Ook Beatrix liet zich rondrijden in een van de duizenden zeldzame auto's van de koninklijke familie van Brunei.
Ook Beatrix liet zich rondrijden in een van de duizenden zeldzame auto's van de koninklijke familie van Brunei. Foto Robin Utrecht / ANP

“Het was 1994 en prins Abdul Hakeem, toen 20 jaar oud, had twee dingen geërfd: toegang tot het familiefortuin van 40 miljard dollar en het familietrekje om dat uit te geven.” Zo begint de nieuwe longread The Secret Six van The Verge. Het is een verhaal over de extreem zeldzame Ferrari FX, en het wonderlijke koopgedrag van de puissant rijke koninklijke familie van Brunei.

Abdul Hakeem is de zoon van Jefri, de broer van de Sultan. Fortune beschreef eens hoe hij graag American football wilde leren spelen. Er werden twee NFL-sterren ingevlogen, voor een vergoeding van meer dan een miljoen euro per persoon. Ze mochten Hakeem niet tackelen. Iedere keer dat hij de bal in handen kreeg, scoorde hij een touchdown.

Toen de prins achttien jaar oud werd, kreeg hij een miljard dollar, beschrijft The Verge. Omdat hij graag een bijzondere auto wilde rijden, wilde hij er een laten bouwen door de huisleverancier van de familie: Pininfarina. Het Italiaanse designhuis zit achter talloze klassiekers van onder meer Alfa Romeo, Ferrari en Maserati en had al zeker vijftig auto’s afgeleverd in Brunei. De enige opdracht: zet er een semi-automatische versnellingsbak in. Inmiddels is een dergelijke transmissie heel gebruikelijk, maar toen zaten ze uitsluitend in raceauto’s.

De FX, zoals de op de eveneens door Pininfarina ontworpen Testarossa gebaseerde auto ging heten, bleek zijn tijd ver vooruit en heeft inmiddels een legendarische status bereikt. Deels is die te verklaren door het feit dat alle vijf de Ferrarirode auto’s die naar Brunei verscheept werden, zijn verdwenen.

Alleen de zesde FX - de saffierblauwe FX № 4 - is dankzij een koningsdrama en een ingestort miljardenimperium overgebleven.

Lees de longread van The Verge (leestijd circa 18 minuten): The Secret Six
    • Bastiaan Nagtegaal