Met Stefan

Margot Poll belt met fysiotherapiestudent Stefan Roos (26) die een gevonden trouwring op Facebook zette

None

Waar vond je de ring?

„Op een strandje aan de Lek. Dat was opgehoogd en daarom ben ik er gaan kijken met de metaaldetector – een hobby – en toen stuitte ik op de ring. Opgebracht zand kan echt overal vandaan komen, dus de eigenaar kon ook overal zijn. Ik heb de ring aangegeven bij de gemeente, maar nooit meer wat gehoord. Een kennis stelde voor om het op Facebook te zetten. Dat heb ik gedaan met het verzoek de oproep te delen. Dat is meer dan 24.000 keer gebeurd. Ik had de inscripties erbij gezet: de trouwdatum en de naam Mimy. Alleen de verlovingsdatum gaf ik niet.”

Kreeg je reacties?

„Ja, vooral veel aanmoedigingen, en er was een man die de ring wel wilde kopen. De politie reageerde ook: of zij meer informatie mochten hebben omdat de ring mogelijk in verband stond met een misdrijf. Maar dat was niet het geval hoor. Op school kreeg ik opeens een berichtje binnen van een vrouw die zei dat ze de dochter was; ik heb haar gebeld en zij wist de verlovingsdatum en noemde zelfs de plek waar haar vader de ring was verloren: in de Lek! Haar vader was helaas twaalf jaar geleden overleden maar haar moeder leefde nog.”

Hoe reageerde die?

„Ze was heel erg blij, geëmotioneerd, en vond het vooral heel erg bijzonder. Ze waren in 1963 gaan zwemmen in de Lek en toen is haar man zijn trouwring verloren. Ze waren allebei heel boos geweest: hij omdat de ring toch goed paste, en zij omdat hij de ring verloor. Ze hebben met vrienden nog naar de ring gedoken – tevergeefs. Ze waren nog geen jaar getrouwd. Na drie maanden hebben ze een nieuwe ring gekocht.”

Waarom heb je er een filmpje van gemaakt?

„Dat doen we als zoekers vaker. Als iemand een bijzondere vangst heeft, maken we daar een filmpje van. Of ik zelf ook blij was? Ik vond het vooral heel onwerkelijk. Je vindt een ring die 53 jaar lang in het water heeft gelegen en via social media komt hij binnen een week bij de eigenaar die precies op dat strandje is gaan zwemmen.”

Het filmpje is te zien op https://nrch.nl/4xac

    • Margot Poll