Met software het gezicht van Poetin of Trump besturen

Met een simpel 3D-model kun je ieder gezicht uit een video “overnemen” en “besturen”.

Still uit de video.
Still uit de video. Quartz

Het lijkt een uitvinding uit een sciencefictionfilm: wetenschappers hebben software ontworpen waarmee zij ieder gezicht in YouTube-video’s kunnen besturen. In onderstaande video van Quartz laten zij zien hoe zij hiervoor Donald Trump en Vladimir Poetin als “proefpersonen” gebruiken.

Hoewel de achterliggende technologie allesbehalve simpel is, werkt de methode eenvoudig. Het enige dat nodig is, is een video van minstens vijftien seconden waarop de proefpersoon meerdere gelaatsuitdrukkingen laat zien. Van die opname wordt een 3D-model gegenereerd, dat een acteur vervolgens kan gebruiken om te laten spreken en bewegen. Plak dit model terug op het oorspronkelijke gezicht en, voila, je hebt een Trump of Poetin die ineens praat en beweegt zoals jij.

“Dit is het soort special effect waar filmstudio’s miljoenen aan uitgeven”, schrijft Quartz. “Maar een team onderzoekers doet hetzelfde met slechts YouTube en een webcam”. De wetenschappers, afkomstig van Stanford University, het Max Planck Instituut en de Universiteit van Erlangen-Nuremberg, denken dat hun technologie nasynchronisatie in buitenlandse films kan verbeteren.

Restricties

Zonder beperkingen is de software echter niet. Het eindresultaat kan er gek en onnatuurlijk uitzien als de oorspronkelijke proefpersoon weinig expressie toonde. In het filmpje wordt beschreven welke problemen de wetenschappers hadden met het laten lachen van de Russische president Poetin:

“Poetin is een erg interessant voorbeeld. Hij lacht nooit. Als je een beter model van hem had, zou het meer op hem lijken. Nu lijkt het meer op mij.”

De les die onderzoekers mensen willen meegeven, is dat video’s die er echt uitzien ook nep kunnen zijn. “Ik geloof dat veel mensen denken dat je foto’s kunt manipuleren, maar video niet. Dat is gewoon niet waar.”

Een video die de onderzoekers eerder presenteerden:

    • Casper van der Veen