Maakte Onno Hoes zijn privéleven zelf publiek?

Ex-burgemeester vs. omroep De ex-burgemeester voerde donderdag bij de rechter aan dat PowNews hem niet heimelijk mocht filmen. De omroep bestreed dat.

Ex-burgemeester Onno Hoes trad af na een filmpje dat PowNews toonde.
Ex-burgemeester Onno Hoes trad af na een filmpje dat PowNews toonde. Foto Robin Utrecht

Heeft PowNews uit sensatiezucht en homofobie een afspraakje van Onno Hoes gefilmd en de beelden gemanipuleerd? Of is Hoes een ‘lokburgemeester’ die zelf een jongeman benaderde en de hieruit volgende ellende allemaal aan zichzelf te danken heeft?

Daarover boog de Amsterdamse rechtbank zich donderdag in een civiele zaak die de ex-burgemeester van Maastricht aanspande tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt, de jongeman die eind 2014 zijn etentje in een Maastrichts restaurant met Hoes stiekem filmde voor het tv-programma.

De tv-uitzending leidde destijds tot het vertrek van Hoes, mede omdat dit de tweede maal was dat hij in het nieuws kwam wegens buitenechtelijke contacten, en hij eerder aan de gemeenteraad had beloofd dat dit niet meer zou gebeuren.

Hoes diende een aanklacht in tegen PowNed en Hasselt, maar het OM besloot niet tot vervolging over te gaan. Verder spande Hoes een civiele zaak aan. In de voorlopige voorziening van deze zaak, werd hij in augustus 2015 in het gelijk gesteld. PowNews moest onder meer de beelden online verwijderen en de originelen afstaan aan Hoes. Donderdag was de zitting van de eigenlijke rechtszaak.

Volgens Hoes’ advocaat had PowNed met ‘demagogische retoriek’ Hoes zwartgemaakt als „doorgedraaide homo die op jonge jongens jaagt”. Hij sprak van „scabreuze praatjes uitgelokt door een stroman”. „Zijn privéleven gaat anderen niets aan.” Gebruik van een geheime camera was daarom ongeoorloofd.

De advocaat van PowNed vond dat Hoes als bekende Nederlander moest dulden dat zijn privéleven deels een publieke zaak was. Bovendien: ,,Het is meneer Hoes die zelf zijn privéleven publiek heeft gemaakt.” Door de raad beterschap te beloven – in plaats van te zeggen: dat gaat u niets aan – had hij zelf zijn privéleven als burgemeester politiek gemaakt. Verder had Hoes, volgens de advocaat, zelf privé publiek vermengd door de jongeman vanaf zijn officiële burgemeestersaccount op Twitter te benaderen, hem zijn werkagenda te sturen, en met hem over de eerdere kwestie te spreken. PowNews zou gerechtvaardigd zijn een verborgen camera in te zetten omdat het programma anders het nieuws over Hoes’ ‘onverantwoorde gedrag’ niet hard had kunnen maken.

Hoes zelf zei dat hij een groot verschil zag tussen de eerdere kwestie uit 2013, omdat hij toen ‘ongepast gedrag’ vertoonde in het openbaar (met ontbloot bovenlijf op datingapp Grindr staan, en buitenechtelijk zoenen in een hotellobby). Deze keer ging het echter om ‘een normaal gesprek tussen twee volwassen mensen’: „Wat daar gebeurd is, zou de toets der kritiek van de gemeenteraad moeten doorstaan.”

De partijen bekijken, op verzoek van de rechter, voor vrijdag 15 april of zij de zaak kunnen schikken. Als dit niet lukt, doet de rechter uitspraak op een nader te bepalen tijdstip.

    • Wilfred Takken