Loomheid overheerst, terwijl de film spanning nodig heeft

Regisseur Luca Guadagnino werkt opnieuw samen met Tilda Swinton voor de opvolger van Io sono l’amore, zijn verrassingshit uit 2009 over de liefdesperikelen van een rijke familie in Milaan. In A Bigger Splash speelt Swinton een popster die haar stem kwijt is en vakantie viert op een idyllisch eiland met haar jongere vriend, fotograaf Matthias Schoenaerts. Daar krijgen ze onverwacht haar ex, muziekproducent Harry (Ralph Fiennes) op bezoek met zijn dochter (Dakota Johnson) in zijn kielzog. Die laatste laat haar oog vallen op de mooie fotograaf, terwijl Harry zich uitslooft om zijn ex terug te winnen.

A Bigger Splash is een vrije bewerking van La piscine van regisseur Jacques Deray uit 1969. Maar om een equivalent te vinden voor het charisma en de chemie van de hoofdrolspelers van destijds – Romy Schneider en Alain Delon – blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Landerigheid en loomheid overtreffen de onderhuidse spanning en broeierigheid, die de film nodig heeft.

Het is niet eenvoudig om mee te leven met personages die zo in een cocon zitten als de ‘beautiful people’ van A Bigger Splash. Maar het kan wel, dat heeft regisseur Guadagnino nota bene zelf laten zien met Io sono l’amore. Maar A Bigger Splash is daarvoor te stuurloos, al valt er wel veel lol te beleven aan Ralph Fiennes, als de losgeslagen lefgozer Harry.

    • Peter de Bruijn