‘Linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan’

Het linken naar een gelekte shoot van Britt Dekker in Playboy in 2011 door GeenStijl is volgens een nieuw advies niet illegaal.

Foto: ANP/KIPPA/ADE JOHNSON Britt Dekker tijdens de onthulling van de Playboy-editie met haar shoot.

Doorlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal mag, zelfs als de rechthebbende daar geen toestemming voor heeft gegeven. Dat advies geeft advocaat-generaal Wathelet van het Europees Hof voor Justitie donderdag. Aanleiding is de rechtszaak die Sanoma een paar jaar jaar geleden tegen GeenStijl aanspande wegens een gelekte shoot in Playboy met Britt Dekker.

Geenstijl linkte in 2011 door naar een andere site waar nog ongepubliceerde foto’s van de shoot waren verschenen. Volgens Sanoma (toen nog eigenaar van Playboy) was er daarmee sprake van inbreuk op het auteursrecht. De rechtbank in Amsterdam stelde de uitgever aanvankelijk in het gelijk, maar in hoger beroep werd die beslissing deels teruggedraaid; doorlinken naar illegaal materiaal is niet hetzelfde als het openbaar maken daarvan. Daardoor was het auteursrecht niet geschonden. GeenStijl ging vervolgens in cassatie, waarna de Hoge Raad het Europees Hof om advies vroeg.

Advies vaak overgenomen

Volgens Wathelet waren de gelekte foto’s op de site vrij toegankelijk. Het betrof hier een verwijzing, geen nieuwe openbaarmaking. Daarnaast is voor de advocaat-generaal het vrije internet prioriteit. Mocht er iedere keer dat er wordt doorgelinkt de kans bestaan op vervolging, zou dat een bedreiging zijn voor de “goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.”

Het advies van Wathelet is in lijn met een eerdere uitspraak van het Europees Hof uit 2014, waarin werd geoordeeld dat een verzamelsite mocht linken naar artikelen van een Zweedse krant. De stukken stonden al online op de site van de krant en door het linken naar de artikelen werd geen nieuw publiek bereikt.

Wathelets oordeel betreft een advies, maar het Hof neemt die vaak wel over. Over enkele maanden publiceert het Hof zelf een nieuw advies.

Cp 160037 Nl

    • Philippus Zandstra