Steun voor eenheidsregering groeit in Tripoli

De regering in de Libische hoofdstad Tripoli, die wordt gedomineerd door moslimfundamentalisten, heeft zijn aftreden aangekondigd. In een verklaring op Facebook stelde de regering dat ze opstapt om bloedvergieten te voorkomen. Maar premier Khalifa Ghweil weersprak dat dit een kabinetsbesluit is. Hij wilde niet aftreden. Onduidelijk is hoeveel medestanders hij heeft in zijn regering.

Het aftreden zou de weg vrijmaken voor de regering van nationale eenheid om de macht over de nemen in Tripoli. Die eenheidsregering is begin dit jaar gevormd, na maandenlange onderhandelingen tussen de twee rivaliserende regeringen.

De eenheidsregering moet een einde maken aan de al twee jaar durende burgeroorlog. Zeven leden reisden vorige week per boot van Tunesië naar Tripoli in een poging hun autoriteit te vestigen. De zittende regering verzette zich aanvankelijk tegen hun komst en dreigde met geweld. Een confrontatie lijkt nu afgewend.

Ook de Libische Investeringsautoriteit, het Nationale Oliebedrijf en de Centrale Bank spraken hun steun uit voor de eenheidsregering. Daarmee heeft het nieuwe bestuur de drie belangrijkste overheidsinstellingen, die gaan over de olie-inkomsten en de miljarden aan buitenlandse tegoeden, achter zich.

Westerse landen zien de eenheidsregering als de beste kans om de dreiging van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Libië tegen te gaan, een einde te maken aan de stroom bootmigranten, en de overheidsfinanciën te verbeteren door de olieproductie op te voeren. De VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië maken zich op voor een nieuwe interventie, die vermoedelijk bestaat uit bombardementen op IS en buitenlandse training voor Libische troepen.

Het felste verzet tegen de eenheidsregering komt van de regering en het parlement in het oosten van Libië, die tot voort kort door de internationale gemeenschap werden erkend als het wettige gezag. Een deel ziet niets in samenwerking met ‘terroristen’. Maar anderen spreken nu verzoenende woorden. (AFP, Reuters)