KvK maakte fouten bij aanbestedingen

De KvK heeft vorig jaar voor tientallen miljoenen euro’s fouten gemaakt bij de inkoop van diensten.

De Kamer van koophandel in Amsterdam. Foto: Koen Suyk / ANP

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft vorig jaar voor tientallen miljoenen euro’s diensten ingekocht zonder goed te letten op de regels voor aanbesteding. Dat blijkt uit het jaarverslag van de KvK dat donderdag naar buiten kwam.

Het gaat om een bedrag van bijna 38 miljoen euro, ongeveer eenvijfde van de totale uitgaven van 187 miljoen euro. Er zijn vooral fouten gemaakt bij het verlengen van contracten van onder meer IT-personeel. Veel aflopende contracten die stammen uit de periode voor 2014 - de periode voor de fusie van veertien bedrijven tot een nieuwe KvK - werden ten onrechte verlengd, terwijl de contracten opnieuw aanbesteed hadden moeten worden.

Problemen tweede helft 2015 gesignaleerd

Volgens een woordvoerder van de KvK kwamen de problemen in de tweede helft van 2015 aan het licht:

“In 2014 wezen accountants intern al op de mogelijke gevaren bij de fusie. In de tweede helft van 2015 werden de problemen gesignaleerd en werd ook direct een onderzoek ingesteld.”

De KvK heeft onder meer de inkoopafdeling versterkt en alle opdrachten worden opnieuw aanbesteed. De KvK verwacht dat in de loop van 2017 de problemen zijn verholpen en de contracten op orde zijn gebracht.

Volgens ANP zijn de problemen gemeld bij het ministerie van Economische Zaken en staat de KvK ondanks de verkeerde aanbestedingen niet onder verscherpt toezicht.

    • Etienne Verschuren