KNVB wil Ajax straffen voor Vermeer-incident

De KNVB eist 10.000 euro boete en een duel deels zonder publiek voor de misdragingen tijdens Ajax-Feyenoord.

Beeld van supportersvak 410 waar een 26-jarige inwoner van Wageningen een pop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer aan een strop laat bungelen.
Beeld van supportersvak 410 waar een 26-jarige inwoner van Wageningen een pop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer aan een strop laat bungelen. Foto: Olaf Kraak / ANP

De Amsterdamse voetbalclub Ajax heeft door de aanklager betaald voetbal 10.000 euro boete en een duel deels zonder publiek tegen zich horen eisen voor de wanordelijkheden tijdens de laatste editie van Ajax-Feyenoord. Dat heeft de KNVB donderdag bekendgemaakt.

Naast een geldboete eist de KNVB dat bij de komende klassieker de vakken 424 en 425, waar de harde kern van de Amsterdamse aanhang zit, van de ArenA leeg blijven. Naast de opblaaspop werd een “spandoek met kwetsende tekst getoond, vuurwerk afgestoken en kwetsende spreekkoren geuit door de aanhang van Ajax”:

“De aanklager is van mening dat Ajax onvoldoende maatregelen trof om de wanordelijkheden te voorkomen dan wel te beëindigen.”

Ajax moet voor woensdag 13 april laten weten of het akkoord gaat met dit schikkingsvoorstel.

Ophef na incident

Op 7 februari 2016 liet een Ajax-supporter een opblaaspop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer aan een strop bungelen over de balustrade van supportersvak 410, zoals de vakken 424 en 425 na een verhuizing nog steeds worden genoemd. Het incident zorgde voor flink wat ophef op de tribune en op social media. Vermeer stapte in 2014 over van Ajax naar Feyenoord, een actie die door een aantal fans van de Amsterdamse club als verraad wordt gezien.

Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in naar het incident, maar de rechtbank in Amsterdam bepaalde dat een 26-jarige verdachte uit Wageningen onder voorwaarden mocht worden vrijgelaten. Ajax legde de man een stadionverbod op.