HRW: bommen VS gebruikt bij dodelijke aanval markt Jemen

Bij de luchtaanval vielen zeker 107 burgerdoden en 47 gewonden. Ook werden er 10 Houthi-rebellen gedood.

Deel van een door de Verenigde Staten geleverde bom die is gebruikt bij de luchtaanval op een markt in Jemen.
Deel van een door de Verenigde Staten geleverde bom die is gebruikt bij de luchtaanval op een markt in Jemen. Foto AP via Human Rights Watch

Bij een Saoedische luchtaanval op een markt in Jemen waarbij zeker 107 burgers omkwamen zijn door de Verenigde Staten geleverde bommen gebruikt. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Right Watch na onderzoek op locatie.

Het bombardement vond drie weken geleden plaats in het district Mustaba in de provincie Hajjah in het noorden van Jemen. Bij deze zeer dodelijke aanval werden ook tien Houthi-rebellen gedood en raakten 47 burgers gewond. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Raad Al Hussein, noemde de luchtaanval “mogelijk een internationaal misdrijf”.

‘VS moet stoppen met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië’

Op 28 maart hebben onderzoekers van Human Right Watch op de markt in Mustaba resten van een GBU-31-bom gevonden. Deze bestaat uit een door de Verenigde Staten geleverde MK-84 bom van meer dan 900 kilogram. De onderzoekers hebben ook 23 getuigen geïnterviewd en medische hulpverleners uit twee omliggende ziekenhuizen.

Volgens HRW-onderzoeker Priyanka Motaparthy moeten de VS stoppen met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië.

“De Verenigde Staten en andere bondgenoten moeten duidelijk maken aan Saoedi-Arabië dat ze niet langer onderdeel willen zijn van onwettige aanvallen op burgerdoelen”.

In een reactie laat een woordvoerder van het Amerikaanse commandocentrum in het Midden-Oosten weten dat ze niet specifiek ingaan op deze aantijgingen. De “uiteindelijke doelwitten worden bepaald door leden van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie en niet door de Verenigde Staten”, zo bericht persbureau AP.

VS verkocht voor 1,13 miljard euro aan wapens aan S-A

De Verenigde Staten steunen de oorlog van Saoedi-Arabië en haar sunnitische bondgenoten tegen de Houthi-rebellen in Jemen door satellietbeelden beschikbaar te stellen. Daarnaast worden Amerikaanse drones gebruikt om militanten van Al-Qaeda in Jemen uit te schakelen.

In november ging de VS nog akkoord met een wapendeal voor Saoedi-Arabië ter waarde van 1,13 miljard euro. Dat is inclusief de MK-84 bommen die vielen op de markt in Jemen.