Gedwongen ontslag voor 37 piloten Martinair

De vrachtvervoerder krimpt in, waardoor er minder plek is voor de vliegers.

KLM-dochter en vrachtvervoerder Martinair gaat 37 piloten ontslaan. Foto Nils van Houts/ANP

KLM-dochter Martinair gaat 37 piloten ontslaan. De ingreep is volgens het luchtvaartbedrijf onvermijdelijk omdat er met de vliegers geen akkoord bereikt kon worden over een versobering van de cao en deeltijdwerk. Zij moeten weg omdat er geen werk meer is voor ze.

De vrachtdivisie Martinair-Cargo moet inkrimpen, omdat moederbedrijf Air France-KLM het verlieslatende goederenvervoer afbouwt. In maart vorig jaar is daarom besloten het vliegtuigenarsenaal in te krimpen van tien naar vier, waardoor slechts nog iets meer dan honderd piloten nodig zijn. Als gevolg daarvan werden 110 vliegers boventallig. Enkele tientallen van hen zijn daarna vrijwillig vertrokken of besloten over te stappen naar zusterbedrijf Transavia.

Voor 37 piloten kon echter geen oplossing worden gevonden, waarna in overleg met de pilotenvakbond is geprobeerd te voorkomen dat zij ontslagen zouden worden. Dat is niet gelukt en daardoor moet Martinair overgaan tot gedwongen ontslag.

Rechtszaak

De piloten probeerden deze week via een rechtszaak nog te voorkomen dat zij uit dienst moeten treden. Ze eisten dat ze met behoud van hun dienstjaren bij moederbedrijf Air France-KLM aan de slag kunnen gaan. De rechter wees die eis af, maar deed een beroep op KLM om gedwongen ontslagen te voorkomen. Doordat er momenteel geen vacatures zijn bij de luchtvaartorganisatie, gebeurt dat nu alsnog.

In een persbericht verklaart directeur Marcel de Nooijer dat “dit een pijnlijk en teleurstellende boodschap”is. “Deze stap is niet wat Martinair voor ogen had. We zullen de collega’s die het betreft zo goed mogelijk begeleiden in deze voor hun moeilijke tijd.”

    • Jorg Leijten