First Folio van Shakespeare gevonden in Schotland

Het exemplaar is gevonden in de bibliotheek van een Schots landhuis.

De driedelige First Folio in Mount Stuart House in Schotland.
De driedelige First Folio in Mount Stuart House in Schotland. Foto Mount Stuart House

De zeldzame vroege uitgave van Shakespeares verzamelde theaterwerk is vorig jaar aangetroffen in de bibliotheek van Mount Stuart House, een landhuis op het eiland van Bute, een klein schots eiland, zo’n 100 kilometer verwijderd van Glasgow. Het is voor het eerst sinds 2014 dat er een nieuw exemplaar van een zogenaamde ‘First Folio’ is herontdekt.

Shakespeare-kenner Emma Smith, verbonden van de universiteit van Oxford, heeft het exemplaar in september vorig jaar geauthenticeerd. Zij noemt de vondst in The New York Times “te gek”: “Alsof je een panda in het wild ziet.”

Eric Rasmussen, de hoogleraar aan de universiteit van Nevada die in 2014 de echtheid van een in Frankrijk gevonden First Folio bevestigde, noemt de vondst “the real deal“: “Alle puzzelstukjes vallen op hun plek.”

750 exemplaren

De First Folio verscheen in 1623 in een oplage van 750 exemplaren. In het boek waren, zeven jaar na het overlijden van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare, 36 van diens toneelstukken opgenomen. Achttien daarvan waren tijdens het leven van de Engelse toneelschrijver niet in drukvorm verschenen. Met de Schotse vondst zijn er nu wereldwijd 234 First Folio’s bekend.

    • Roderick Nieuwenhuis