Schippers wil geld terug van wereldvoetbalbond

Mocht Nederland het slachtoffer zijn geworden van misleiding door wereldvoetbalbond FIFA, dan wil minister Edith Schippers (Sport, VVD) het geld terug dat Den Haag heeft uitgetrokken voor pogingen om het WK voetbal in 2018 binnen te halen. Dat heeft zij woensdag gezegd tegen persbureau ANP.

De minister volgt hiermee de Nederlandse voetbalbond KNVB, die al eerder aankondigde zijn investeringen terug te halen. Ook de Tweede Kamer wil dat Nederland het geld retour krijgt.

Aanleiding voor de verhaalsacties is een recent interview met ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter, waarin hij het initiatief van Nederland en België bij voorbaat kansloos noemde. Volgens hem had zijn bond al jaren eerder afgesproken geen wereldkampioenschap meer in twee landen te houden.

Als dat toen al vaststond, zijn Nederland en België misleid, aldus Schippers. Blatter noemde in 2010 het zogenoemde HollandBelgiumBid nog „sympathiek” en zei het „prachtig” te vinden dat ook kleine landen proberen het WK binnen te halen. De enige keer dat twee landen een WK organiseerden was in 2002. Het ging toen om Japan en Zuid-Korea.

Nederland en België staken indertijd 11 miljoen euro in hun campagne om het WK binnen te halen. Het Rijk gaf enkele miljoenen subsidie. Uiteindelijk kreeg Rusland het WK 2018 toegekend, ondanks vermoedens van steekpenningen.