Energiebedrijf Delta lijdt verlies en schrapt banen

Het is nog niet bekend hoeveel van de 1700 werknemers hun baan verliezen.

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, deels in eigendom van energiebedrijf Delta.
De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, deels in eigendom van energiebedrijf Delta. Foto Marcel Antonisse / ANP

Energiebedrijf Delta heeft het afgelopen jaar flink verlies geleden, zo maakte het bedrijf uit Zeeland bekend. Ze boekten een negatief resultaat van 110,7 miljoen euro, vorig jaar was er nog een winst van 4 miljoen euro. Delta kondigde aan om een deel van het personeel te ontslaan. Het is nog niet duidelijk hoeveel van de zeventienhonderd werknemers moeten verdwijnen.

Het bedrijf, dat in handen is van gemeenten en de provincie Zeeland, leed vooral verlies door een voorziening van 154,3 miljoen euro op de activiteiten van opwekking en opslag van haar gasactiviteiten. Delta boekte in oktober 187 miljoen euro af van zijn gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen. Zonder de reservering van deze zogeheten Gasflex-activiteiten boekt het bedrijf een winst van 43,6 miljoen euro.

Energiebedrijf uit Middelburg verkeert in zwaar weer

Door de verkoop van afvalverwerkingsbedrijf Indaver en lagere energieprijzen daalde de omzet van Delta van 1,9 miljard euro in 2014 naar 1,3 miljard vorig jaar. De jaarcijfers tonen de zeer precaire situatie aan waarin het energiebedrijf uit Middelburg zich bevindt. Het bedrijf is bezig met een herstructurering waarin onderdelen worden verkocht of geherkapitaliseerd. “In elk scenario voor de toekomst van Delta [zal] werkgelegenheid verdwijnen”, zo schrijft het bedrijf in het persbericht.

Er is ook veel onzekerheid binnen het bedrijf over de gevolgen van de splitsing van haar netwerktak. Daarmee verliest Delta haar gereguleerde inkomsten uit het gas- en elektriciteitsnetwerk, het is nog onduidelijk wat de splitsing betekent voor de kerncentrale in Borssele wat deels in eigendom is van Delta. In januari werd bekend dat provincie Zeeland werkt aan een reddingsplan voor het energiebedrijf uit Middelburg.

Daarnaast was er ophef over de salarisverhoging van bestuursvoorzitter Arnoud Kamerbeek, hij besloot vorige maand om op te stappen en kreeg een vergoeding mee van rond de 800.000 euro.

    • Huib de Zeeuw