Een nobel streven waar niemand op zit te wachten

Begin jaren negentig ontvluchtte de zevenjarige Anuol een gewelddadige stammenstrijd in Soedan. Hij belandde in Engeland, volgde een rechtenstudie en keerde begin 2013 terug naar zijn geboorteland, dat in 2011 opgesplitst werd in Noord- en Zuid-Soedan. De in nette pakken geklede advocaat wil zijn land helpen en denkt dat hij een belangrijke bijdrage kan leveren aan de zoektocht naar gerechtigheid.

Een nobel streven waar niemand op zit te wachten. Velen storen zich aan de Engelse bemoeial die hun komt vertellen wat te doen: een nette rechtszaal in plaats van een dorpsvergadering onder een grote boom, waar een geschil wordt opgelost met het argument dat „oudere mensen niet liegen”. Ook wil hij een monument voor slachtoffers van genocide. De gouverneur ziet er niets in: „Laten we het verleden vergeten”.

Anuol is een tragische held die niet ziet dat zijn goedbedoelde ideeën over rechtspraak op zijn landgenoten paternalistisch overkomen. Met zijn keurige westerse kleding valt hij letterlijk uit de toon: eind 2013 doet een bloedige burgeroorlog, de zoveelste, zijn idealen verder smelten. Een goede tv-documentaire, maar wat hij in de bioscoop zoekt?

    • André Waardenburg