Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

ABN Amro-commissaris Meerstadt genoemd in Panama Papers

Er duiken meer Nederlandse links op in de Panama Papers. ABM Amro-commissaris Bert Meerstadt zou aandeelhouder zijn in een bedrijf op de Maagdeneilanden genaamd Morclan Corporation. Volgens het Financieele Dagblad werd dat in 2001 opgericht.

Morclan zou deelnemingen, obligaties en aandelen beheren en heeft een bankrekening in Zwitserland. Meerstad zou niet weten waarom hij als aandeelhouder geregistreerd staat. Hij zegt in het FD dat hij niets met het bedrijf te maken heeft.

Ik heb contact gezocht met het bedrijf dat volgens uw stukken nu de aandeelhouder is van de vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Ik heb ze gebeld en ze willen niet met mij spreken.

Er zouden een aantal fouten in het aandeelhoudersregister staan. Zo klopt het adres niet, en wordt Meerstadt ‘Bert’ genoemd, terwijl in zijn paspoort ‘Albertus’ staat.

Meerstadt vertrekt in de loop van dit jaar als aandeelhouder bij ABN Amro. Dat heeft hier niets mee te maken, zeggen zowel Meerstadt als de bank.

Infintax vertegenwoordigt Mossack Fonseca

De Nederlandse vertegenwoordiging van Mossack Fonseca, het bedrijf waar de Panama Papers om draaien, heet Infintax. De Volkskrant neemt dit bedrijf onder de loep. Het ligt aan de Amsterdamse Zuidas en zette binnen twee jaar tientallen financiële vluchtroutes op voor vermogende Zuid-Amerikanen, schrijft de krant.

Infintax zou valsheid in geschriften te hebben gepleegd bij het opzetten van vennootschappen, wereldwijd. Het was lang niet altijd duidelijk voor wie Infintax de offshorebedrijfjes opzette. Dat kwam goed uit want die onduidelijkheid maakte controles door de belastingdienst of toezichthouders vrijwel onmogelijk. Infintax was niet bereikbaar voor commentaar.

SP: Verkoop van de Munt is ‘onverstandig’

Het nieuws dat de regering de Koninklijke Nederlandse Munt wil verkopen, leek zelfs de Munt te verrassen. Staatssecretaris van Financiën Wiebes komt met een Kamerbrief om een en ander uit te leggen. Tweede Kamerlid Arnold Merkies (SP) zegt alvast tegen RTL Z dat hij de verkoop van de Munt onverstandig vindt.

Het slaan van munten is typisch een taak van de overheid. Dit past in een tendens om de overheid steeds verder uit te kleden en steeds meer overheidstaken naar de markt te brengen. Het feit dat het bedrijf heeft geblunderd in Chili en nu in problemen zit, is al helemaal geen reden om bekend te maken dat je het wil verkopen.

Het ging de afgelopen jaren niet goed met de Munt, maar voor 2017 zou een winst worden verwacht van ongeveer 200 duizend euro, op een omzet van 28 miljoen euro, meldt RTL.