Demonstranten eisen aftreden regering IJsland

Hoewel er voor komend najaar verkiezingen zijn beloofd, houden de protesten in Reykjavik aan.

De nieuwe premier van IJsland Sigurdur Ingi Johannsson (links) met de minister van Financiën Bjarni Benediktsson.
De nieuwe premier van IJsland Sigurdur Ingi Johannsson (links) met de minister van Financiën Bjarni Benediktsson. Foto David Keyton/AP

De protesten in IJsland tegen de regering zijn ook donderdagavond weer doorgegaan. De demonstranten in de hoofdstad Reykjavik nemen geen genoegen met het aftreden van premier Sigmundur David Gunnlaugsson dat woensdag door de regeringscoalitie werd aangekondigd. Sigurdur Ingi Johannsson, een partijgenoot van de premier, nam donderdag zijn functie over. De coalitie beloofde verder nieuwe verkiezingen in het najaar om tegemoet te komen aan de eisen van de protesterende burgers.

Dat lijkt niet genoeg. De demonstranten eisen nu het aftreden van de hele regering, en het direct uitschrijven van verkiezingen die nog voor de zomer zouden moeten plaatsvinden. De oppositiepartijen dienden donderdag opnieuw een motie van wantrouwen in, dat gebeurde afgelopen maandag ook al. Het lijkt donderdagavond op het oog drukker bij de demonstratie dan woensdag, maar er zijn geen officiële cijfers.

Twitter avatar WvNoort Wouter van Noort IJslandse protesten houden aan, lijkt zelfs wat drukker dan gister. Nemen geen genoegen met aftreden premier https://t.co/Cv9FFvLDxc

Panama Papers

Naast de premier hebben ook andere ministers en partijgenoten van de regerende partijen (de Progressieve Partij en de Onafhankelijkheidspartij) financiële constructies opgetuigd in belastingparadijzen. Dat werd zondag onthuld in de zogeheten Panama Papers, een groot gegevenslek over internationale financiële constructies.

Nadat ze eerst het vertrek eisten van Gunnlaugsson richten de demonstranten hun woede nu op minister van Financiën Bjarni Benediktsson, wiens naam eveneens voorkomt in de Panama Papers. “De regering bestaat uit psychopaten, ze zien gewoon niet in dat het fout is om je geld te verstoppen in belastingparadijzen”, zegt Hjorlifur Stefansson, een architect die meedemonstreert. “Ze moeten nu allemaal opstappen.” Ook de oppositiepartijen eisen dat.

De regering heeft nog niet officieel gereageerd op de nieuwe protesten. “Maar het maakt eigenlijk niet uit wat de regering doet”, zegt Gudrun Erlingsdottir, een verpleegster die meeprotesteert. “Zolang die blijft zitten, blijven wij hier komen. Net als in 2009.” In dat jaar werd IJsland hard getroffen door de bankencrisis en stapte de regering na lange protesten uiteindelijk op.

Halverwege de avond nam het aantal demonstranten snel af nadat de politie zich tussen de menigte begaf.