Deense politie vindt wapens bij vermoedelijke IS-strijders

De vier verdachten zouden zijn gerekruteerd door Islamitische Staat voor het plegen van een terroristische aanval.

Bij een huiszoeking in de buurt van Kopenhagen zijn vier mensen gearresteerd met vermoedelijke banden met terreurbeweging IS. Foto Jens Dresling/AP

De Deense politie heeft in de buurt van Kopenhagen vier mensen gearresteerd die verdacht worden van banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).  Bij de huiszoeking zijn ook wapens en munitie gevonden, zo meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van de politie.

De verdachten zouden zijn gerekruteerd door IS om een terroristische aanval te plegen. De gearresteerden verschijnen vrijdag voor de rechter-commissaris in een gerechtelijk vooronderzoek.

Bij aanslag in februari 2015 vielen twee doden

Volgen de Deense minister van Justitie, Soren Pind, hebben de verdachten gevochten in Syrië en Irak, zo liet hij weten aan televisiezender TV2.  “We weten dat de mensen die voor IS in Syrië en Irak hebben gevochten een grote dreiging kunnen vormen voor Denemarken”.

In februari vorig jaar vonden twee schietpartijen plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Eén bij een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting waar de Zweeds kunstenaar Lars Vilks waarschijnlijk het doelwit was, de andere schietpartij vond plaats bij een synagoge. Bij deze aanslagen werden twee mensen gedood en vielen vijf gewonden. De dader werd door de politie gedood.

Volgens de Deense veiligheidsdienst PET hebben vermoedelijk meer dan 125 Denen zich aangesloten bij IS. Zeker 27 van hen zijn omgekomen. Vorig maand maakten de Deense autoriteiten bekend dat ze de missie tegen IS in Syrië gaan uitbreiden met vierhonderd man militair personeel en een grote inzet van F-16’s.

De huiszoeking vond plaats in Tingbjerg, een voorstad van Kopenhagen

    • Huib de Zeeuw