De kannibaal van Kaatsheuvel

monsieurkannibale
Nog even over de verstopeitjes van Hema en Halbe Zijlstra. De VVD’er meent dat we „afscheid nemen van onze manier van leven” uit angst om minderheden te beledigen. „Onacceptabel.” Deze week was ik in de Efteling en zag dat het nogal meevalt met die angst om te beledigen. Met twee dochters liet ik me gaar koken in een ronddraaiende pan. We werden aangestaard door een meer dan levensgrote, dom kijkende zwarte man met dikke, roze lippen, koksmuts op het hoofd en pollepel door de neus. Naam van de attractie: ‘Monsieur Cannibale’.

Eerlijk gezegd was ik stomverbaasd dat ik nooit eerder over deze zwarte kannibaal had gehoord. Meters krantenpapier gaan naar Zwarte Piet, maar in het gesamtkunstwerk van illustrator Anton Pieck worden dagelijks honderden mensen getrakteerd op een racistisch archetype ver voorbij Hergés Kuifje in Afrika en geen haan die ernaar kraait.

Googelend in de rij voor een achtbaan, zie ik dat dit niet helemaal waar is. Een journaliste van de Wall Street Journal, Gisela Williams, noemt de kannibaal in een verder lovende recensie van het sprookjespark „een racistische terugval naar de jaren van de Hollandse VOC”. Ook GeenStijl schreef erover en een Nederlandse documentairemaker noemt de kannibaal als voorbeeld van „alledaags racisme”. Maar tot een rel is het nooit gekomen.

Ik sms een vriendin. Die schrijft terug dat ‘de journalist’ hier vast iets aan zal doen: „Dan geef je Zijlstra of Wilders ook weer een fijn verkiezingsthema: ‘Kom niet aan onze kannibaal!’

Een racistisch archetype ver voorbij Kuifje in Afrika

Ik hoor de zucht in haar reactie. Voorspelbaar gedoe: de journalist signaleert, de activist reageert, de politicus incasseert.

Zelf heb ik ook de neiging verontwaardiging al snel overdreven te vinden. Dat zal wel ‘white privilege’ zijn; ik ben blank, boven de veertig en opgegroeid aan de goede kant van het spoor. Maar dan lees ik hoe de Efteling destijds reageerde op de Amerikaanse journaliste: „Wij generaliseren niet, we beelden alleen deze karakters uit. Wij denken dus ook niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, zoals bij Sneeuwwitje, of dat alle mensen met obesitas veel papier eten, zoals Holle Bolle Gijs.” Dus: de Efteling meent dat niet iedere Afrikaan met een pollepel door zijn neus mensen eet. Alleen deze. De man is geen generalisatie, maar een karakter. Er gaat zoveel mis in deze redenering dat ik er hier niet aan begin.

O ja, de Efteling meldt verder nog dat het pas actie overweegt als ook „onze reguliere gasten” gaan klagen. Niet alleen nuffige tiepjes uit de VS.

Een achtbaan verder lees ik dat Williams een reactie uit Nederland heeft gekregen. Ze is met de dood bedreigd, voor het eerst in haar carrière. „Vanwege een artikel over een sprookjespark!”

Soms is een rel op zijn plaats. Halbe, kom maar op met die verdediging van „onze manier van leven”. Ik zet in op de activisten.