Nederlandse historie ‘als filmsets’ en met objecten getoond

Lakzegel van Filips II (1571)
Lakzegel van Filips II (1571)

Het eerst door de Tweede Kamer zo hevig gewenste Nationaal Historisch Museum kwam er niet, maar de historische canon van Nederland krijgt eindelijk een plek. Vandaag presenteerden het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en het Rijksmuseum in Amsterdam hun plannen voor een permanente tentoonstelling, die zomer 2017 in een apart gebouw opent. Voorproefjes zijn al te zien in een aantal historische gebouwen van het Openluchtmuseum.

Na het afblazen van de ambitieuze plannen van het Nationaal Historisch Museum in 2010, nadat er al voor circa vijftien miljoen euro aan kosten was gemaakt, kregen het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum eind 2012 de opdracht een expositie te maken rond de Canon van Nederland. Een van de redenen dat het Nationaal Historisch Museum niet doorging was de weigering van de directie die canon, samengesteld door een commissie onder leiding van historicus Piet de Rooij, te laten zien.

Het Openluchtmuseum en het Rijks nemen wel de tien tijdvakken van De Rooij als uitgangspunt in een reeks van minitentoonstellingen met historische objecten. En interactieve elementen zoals de mogelijkheid zelf in Karolingische minuskel (Middeleeuws handschrift) te schrijven of virtueel te schatgraven bij een VOC-wrak.

„De tien tijdvakken worden ingericht als een soort filmsets”, zegt Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. „Binnen zo’n filmset proberen we een samenhangend verhaal te laten zien.” De meeste objecten komen uit het Rijksmuseum, sommige uit het Leidse Rijksmuseum van Oudheden.