Cameron had toch belang in offshorefonds

De Brit verkocht zijn belang in het investeringsfonds van zijn vader vier maanden voor hij premier werd.

De Britse premier David Cameron eerder op de dag op de Universiteit van Exeter. De politicus heeft toegegeven dat hij een belang had in het offshorefonds van zijn vader.
De Britse premier David Cameron eerder op de dag op de Universiteit van Exeter. De politicus heeft toegegeven dat hij een belang had in het offshorefonds van zijn vader. Foto Dan Kitwood/Reuters

De Britse premier David Cameron heeft in een interview met de televisiezender ITV toegegeven dat hij heeft geprofiteerd van het offshorefonds van zijn vader Ian Cameron. Cameron verkocht zijn aandelen in het fonds in 2010 vier maanden voordat hij premier werd van het Verenigd Koninkrijk.

Uit de zogeheten Panama Papers bleek zondag dat Cameron senior in de jaren tachtig het investeringsfonds Blairmore had opgezet op de Bahama’s. Tot een verhuizing naar Ierland in 2010 betaalde de vader van de Britse premier, die via het fonds tientallen miljoenen ponden beheerde van welgestelde families, geen belasting in het Verenigd Koninkrijk. Deze constructie is overigens niet illegaal.

De afgelopen dagen kreeg David Cameron meermaals de vraag of hij had geprofiteerd van de offshoreconstructie. Een woordvoerder van de politicus noemde het eerst een “privézaak”, maar later verklaarde de premier dat hij niet van plan was in de toekomst geld te stallen via een offshorefonds.

“Niets te verzwijgen”

In het interview met ITV gaf Cameron donderdag, in zijn vijfde verklaring over de Panama Papers, dan toch eindelijk antwoord op de vraag die de Britse politiek de afgelopen dagen bezighield. Ja, hij nam in 1997 voor 12.497 pond (14.500 euro) een belang in het fonds Blairmore en verkocht het in 2010 voor 31.500 pond (38.900 euro). Hij deed daarmee niets verkeerds, zegt de premier tegen ITV:

“Ik wil duidelijk zijn over het verleden, heden en de toekomst. Ik heb niets te verzwijgen. Ik ben trots op mijn vader en wat hij heeft bereikt met het bedrijf dat hij heeft gebouwd. Ik kan het niet aanzien dat zijn naam door het slijk wordt gehaald.”

Cameron denkt dat een groot deel van de kritiek is gebaseerd op de “fundamentele misvatting dat Blairmore is opgezet met het idee om belasting te ontwijken”. Om daaraan toe tevoegen: “dat was niet het geval”.

Elke inwoner van het Verenigd Koninkrijk die aandelen koopt in het fonds, moet inkomstenbelasting betalen over het verdiende dividend, stelt Cameron. “En je betaalt ook gewoon vermogensbelasting over de behaalde winst op de aandelen wanneer deze worden doorverkocht.”