Voor rivaal van Rousseff, vice-president Temer, dreigt nu ook afzettingsprocedure

De politieke crisis in Brazilië is wederom een slag verdiept nu een rechter in het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat het Congres een afzettingsprocedure tegen vice-president Michel Temer in overweging moet nemen. Op instigatie van de voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha, was het Congres al bezig een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff voor te bereiden. Waarschijnlijk wordt daarover nog deze maand gestemd.

Zowel Cunha als Temer behoren tot de top van de PMDB, de partij die vorige week uit de coalitieregering van Rousseff stapte. Alleen Temer bleef toen aan: hij draaide zich warm om te zijner tijd de macht van Rousseff over te nemen. Volgens het Hof is het niet mogelijk de procedure wel in te zetten tegen de president en niet tegen de vice-president; zij zijn óf beiden óf geen van beiden schuldig aan gesjoemel met de overheidsbegroting.

Cunha blijkt een eerder verzoek om zijn partijgenoot Temer af te zetten, op de plank gelegd te hebben, terwijl hij de procedure tegen Rousseff wel doorzette en versnelde nadat Rousseff aankondigde haar voorganger Lula tot stafchef te willen benoemen. Brazilië kampt met forse economische krimp en een reusachtig corruptieschandaal, waarin de regering Rousseff nu vechtend ten onder lijkt te gaan.