Bert Meerstadt per direct weg bij ABN Amro

Donderdagochtend dook de naam van Meerstadt op in de Panama Papers.

Archieffoto van Bert Meerstadt uit 2015.
Archieffoto van Bert Meerstadt uit 2015. Foto Bart Maat / ANP

Commissaris Bert Meerstadt stapt per direct op bij ABN Amro. Meerstadt had gisteren al aangekondigd in de loop van 2016 te zullen vertrekken, maar met het opduiken van zijn naam in de Panama Papers donderdagochtend heeft de commissaris besloten onmiddellijk af te treden. Dat heeft de bank donderdag bekend gemaakt.

Meerstadt werd in de documenten genoemd als aandeelhouder van een bv die financiële bezittingen beheert. Kort na oprichting daarvan in 2001 neemt een trustkantoor op Guernsey zijn rol over. Sindsdien is de uiteindelijke belanghebbende bij de bv onzichtbaar.

De commissaris kondigde zijn vertrek bij de bank woensdag aan en zei dat dit niets te maken had met het feit dat hij genoemd werd in de Panama Papers. Meerstadt zegt dat hij al langer had besloten om weg te gaan omdat hij andere dingen wil gaan doen. Ook zou hij naar eigen zeggen “het in de financiële sector voorgeschreven maximum van het aantal toezichthoudende functies per functionaris” hebben behaald.

Panama Papers

Meerstadt was van plan om in de loop van 2016 te vertrekken. Nu stapt hij toch direct op, omdat zijn naam door de media in verband gebracht wordt met de Panama Papers:

“Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt [...] Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in het Financieele Dagblad of op vragen naar aanleiding daarvan.”

Meerstadt zei dat hij geen idee heeft waarom hij in de stukken voorkomt. Het adres waarop de bv in het aandeelhoudersregister staat is wel het zijne, maar hij zegt dat hij daar destijds niet woonde. Hij had zijn huis verhuurd omdat hij in Londen werkte.

FNV: grondig onderzoek

Vakbond FNV heeft opgeroepen tot een diepgravend onderzoek naar de financiële praktijken van Meerstadt. “De onderste steen moet boven”, aldus de bond in een persbericht. FNV Finance-bestuurder Carla Kliburg:

“Transparantie in de [banken]sector is noodzakelijk om het vertrouwen van het publiek te herwinnen.”

Van 2009 tot 2013 was Meerstadt topman bij de NS. Daarna werd hij commissaris bij ABN Amro en destillateur Lucas Bols.

    • Casper van der Veen
    • Chris Hensen