Belgische kernreactor Doel 1 kampt opnieuw met technisch probleem

De centrale vlak over de Nederlandse grens is automatisch uitgeschakeld. Dat is veilig verlopen, zegt Electrabel.

Archiefbeeld van de reactoren van Doel. Foto Jonas Roosens / ANP

De Belgische kernreactor Doel 1 is in de nacht van woensdag op donderdag stilgelegd na technische problemen, meldt De Standaard op basis van persbureau Belga. De centrale is volgens een woordvoerder van exploitant Electrabel automatisch uitgeschakeld omdat ergens een afwijking was opgetreden. Het bedrijf laat weten te onderzoeken wat er mis is.

Doel 1, gebouwd in 1975, is de oudste kerncentrale van België en ligt op twee kilometer van de Nederlandse grens. De reactor moest in januari ook al eens opnieuw worden opgestart, na problemen met de alternator. Ook de andere reactoren op het terrein zijn eerder uitgevallen met technische defecten.

Volgens Electrabel schakelt de centrale zichzelf uit bij problemen in zowel het nucleaire als niet-nucleaire deel van de installatie. Dat zou donderdag om 00.30 uur veilig zijn verlopen, zo zei het bedrijf tegen De Standaard.

De kerncentrale ligt vlak over de grens bij Bergen op Zoom. De oppositie heeft zijn zorgen geuit over de veiligheid van de reactoren in Doel.

    • Bastiaan Nagtegaal