Auschwitz-bewaker sterft een week voor rechtszaak

Ernst Tremmel (93) werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 1.075 mensen.

Ernst Tremmel was in Auschwitz betrokken bij de verdeling van net gearriveerde gevangenen.
Ernst Tremmel was in Auschwitz betrokken bij de verdeling van net gearriveerde gevangenen. Foto: Robin Utrecht / ANP

Ernst Tremmel, voormalig bewaker in het concentratiekamp Auschwitz, is enkele dagen voor zijn proces in Duitsland gestorven. Hij werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 1.075 mensen. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op gezag van een woordvoerder van de rechtbank in Hanau.

Waaraan Tremmel is overleden werd niet bekendgemaakt. De rechtszaak tegen de 93-jarige zou van start gaan op woensdag 13 april. Trommel was tussen november 1942 en juni 1943 als lid van de SS bewaker in het vernietigingskamp. Hij was betrokken bij de verdeling van net gearriveerde gevangenen en bij transporten vanuit Berlijn, het Franse Drancy en ook het Nederlandse kamp Westerbork.

Laatste rechtszaken tegen nazi’s

Duitsland is momenteel bezig met rechtszaken tegen de laatste nog levende verdachten van oorlogsmisdaden uit de Tweede Wereldoorlog. De rechtszaken tegen de 95-jarige Hubert Zafke, medisch hulpverlener in Auschwitz, en de 94-jarige Reinhold Hanning, bewaker in hetzelfde concentratiekamp, zijn al van start gegaan.

Een derde verdachte, de 92-jarige Helma M., werkte als radiotelegrafist in Auschwitz. Zij wordt verdacht van de betrokkenheid bij de moord op 260.000 mensen. De datum van haar rechtszaak is nog niet vastgesteld.