Amsterdamse trams en bussen krijgen pinautomaten

Het vervoersbedrijf wil van cash in de bus en tram af, om overvallen tegen te gaan.

De bussen zijn eerst aan de beurt, de trams volgen later.
De bussen zijn eerst aan de beurt, de trams volgen later. Foto Koen van Weel / ANP

Alle Amsterdamse bussen en trams worden vanaf september gefaseerd uitgerust met pinautomaten. Het GVB hoopt op termijn de mogelijkheid tot contante betalingen aan boord af te schaffen, maar heeft daar toestemming voor nodig van de Stadsregio Amsterdam. Aanleiding voor de operatie is het aantal overvallen in het hoofdstedelijk openbaar vervoer.

In de afgelopen maanden werd Amsterdams buspersoneel zeven keer overvallen. Bezorgde buschauffeurs riepen op tot een einde aan cash in de bus, en organiseerden wilde stakingen. Het GVB besloot de verkoop van dagkaarten aan boord per direct te stoppen en te onderzoeken of het mogelijk is om te pinnen aan boord. De vervoerder zegt daar al langer mee bezig te zijn, ook om dankzij snellere betaling de doorstroming te verbeteren en de wachttijden bij haltes te verkorten.

Effectiviteit

Het GVB plaatst 550 pinautomaten in de tweehonderd trams en tweehonderd bussen. De bussen zijn het eerst aan de beurt, omdat daar de veiligheidsproblemen het grootst zijn gebleken.

Het doel is volgens het GVB de inbouw zo snel mogelijk af te ronden, bij voorkeur in de loop van 2017. Een precieze datum kon het bedrijf niet noemen, omdat ook bekeken moet worden of de apparaten goed werken en of reizigers er daadwerkelijk gebruik van maken.

‘Waterbedeffect moet voorkomen worden’

Of contante betalingen in de bus helemaal afgeschaft worden, is aan concessieverlener, de Stadsregio. Die zal daarvoor ook overleggen met andere vervoerders om “een waterbedeffect” in het aantal overvallen rond Amsterdam te voorkomen, aldus het GVB.

Het overgrote deel van de contante betalingen in het Amsterdamse openbaar vervoer wordt gedaan door toeristen. Voor mensen die niet met een pas kunnen betalen, zoals mensen in de schuldhulpverlening, zegt de vervoerder nog een oplossing te zoeken.