AFM deelde in 2015 minder boetes uit, maar wel hogere

Het totaalbedrag van alle boetes lag ruim 2 miljoen euro hoger dan een jaar eerder.

Foto: ANP/KOEN SUYK
Foto: ANP/KOEN SUYK Het kantoor van Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar veel minder boetes uitgedeeld dan in 2014, maar die vielen wel een stuk hoger uit. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de toezichthouder.

In december vorig jaar bleek al dat het aantal boetes over 2015 een stuk lager zou zijn: zeventien, tegenover 31 in 2014. Hoe hoog die boetes waren, was toen echter nog niet bekend. Naar nu blijkt ligt het totale bedrag op 9,6 miljoen euro. Dat is ruim 2 miljoen hoger dan in 2014, toen de toezichthouder voor 7,3 miljoen euro aan boetes uitdeelde.

Volgens de AFM is de daling van het aantal boetes in 2015 te verklaren doordat de toezichthouder dat jaar vooral bezig was met grotere en complexere zaken, die ook resulteerden in hogere boetes. De zwaarste boete was voor ABN AMRO, dat 2 miljoen euro moest betalen wegens het onvoldoende bijhouden van gegevens over rentederivaten aan het mkb. Verzekeraar Delta Lloyd moest 750.000 euro betalen wegens misbruik van informatie rond de aanpassing van de rekenrente in 2012.