Zwitserse politie doet inval bij UEFA

De doorzoeking houdt verband met recente onthullingen uit de Panama Papers. Een lid van de ethische commissie van de FIFA is opgestapt.

De ingang van het UEFA-hoofdkantoor in het Zwitserse Nyon.
De ingang van het UEFA-hoofdkantoor in het Zwitserse Nyon. Foto Denis Balibouse/Reuters

De Zwitserse federale politie heeft woensdag een inval gedaan bij de Europese voetbalbond UEFA. Het bezoek aan het hoofdkantoor in Nyon houdt verband met recente onthullingen uit de Panama Papers over vermeende dubieuze contracten waarin de uitzendrechten van de Champions League worden doorverkocht met grote winsten, zo meldt persbureau Reuters. De nieuwe topman van wereldvoetbaldbond FIFA, Gianni Infantino, zou deze papieren hebben ondertekend. Een lid van de ethische commissie van de FIFA is woensdag opgestapt nadat zijn naam werd genoemd in de Panama Papers.

Agenten zouden onder meer contracten tussen de bond en het bedrijf Cross Trading hebben ingezien, bevestigt de UEFA in een verklaring. Dinsdag meldden The Guardian en de Süddeutsche Zeitung, twee van de kranten die meewerken aan het wereldwijde project, dat FIFA-baas Infantino in zijn tijd bij de UEFA dubieuze contracten over uitzendrechten zou hebben ondertekend.

Het gaat volgens The Guardian om papieren waarin exclusieve uitzendrechten voor de Champions League worden verkocht aan Cross Trading. Dat gebeurde voor een bedrag van 111.000 dollar. Cross Trading verkocht diezelfde rechten door aan een Ecuadoraanse omroep, voor een drievoudig bedrag.

De Zwitserse procureur-generaal meldt aan Reuters dat naast het bondsbureau van de UEFA ook “een ander bedrijf” is bezocht vanwege vermeend wanbestuur en verduistering:

“Het onderzoek van het bureau van de procureur-generaal (OAG) houdt verband met de aanwerving van televisierechten en is op dit moment gericht tegen nog onbekende personen, dus niemand specifiek is nog onderwerp van deze acties.”

Rol Infantino onduidelijk

Het is niet duidelijk of Infantino op de hoogte was van deze transactie, waardoor de UEFA mogelijk veel geld misliep. Cross Trading is in handen van Hugo Jinkis, een Argentijn die sinds vorig jaar onder huisarrest is gesteld door Amerikaanse aanklagers omdat hij met miljoenen dollars voetbalbobo’s zou hebben omgekocht om zo uitzend- en marketingrechten in handen te krijgen.

Infantino zelf stelde in een verklaring dat hem en de UEFA “niets te verwijten” valt. De FIFA-baas voegde daar woendag aan toe dat hij “elk onderzoek” verwelkomt naar de contracten met Cross Trading:

“In het belang van transparantie en duidelijkheid is het essentieel dat alle elementen van dit dossier ontsloten worden, zoals de UEFA heeft gedaan. Gebaseerd op deze documenten is het duidelijk dat alle contractuele zaken op de juiste manier zijn afgehandeld.”

De onthulling kan mogelijk erg pijnlijk zijn voor zowel Infantino als de UEFA. Infantino werd in februari verkozen als de opvolger van Sepp Blatter bij de FIFA, mede omdat hij zich presenteerde als iemand die de wereldvoetbalbond weer integer wilde maken. Daarnaast heeft de Europese voetbalbond altijd ontkend betrokken te zijn bij de vele corruptieschandalen die de FIFA het laatste jaar hebben geplaagd.

Lid ethische commissie FIFA stapt op

De Uruguayaan Juan Pedro Damiani heeft zijn functie neergelegd als lid van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldt persbureau AFP. De naam van Damiani komt voor in de Panama Papers, de onthullingen die voortvloeien uit het lekken van de administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Hij zou zaken hebben gedaan met drie personen die worden vervolgd in het FIFA-corruptieschandaal.

Damiani werkte onder meer met zijn advocatenkantoor als intermediair voor ten minste vijf offshorebedrijven van Eugenio Figueredo, de voormalig vicevoorzitter van de FIFA. Figueredo werd in mei 2015 in Zürich gearresteerd op verdenking van misleiding en witwassen.

    • Jorg Leijten