Zo heb je de vlaggen van de wereld nog nooit gezien

Het Deense ontwerpbureau Ferdio maakt fascinerende visualisaties van vlaggenkundige fenomenen.

© Ferdio

Weinig dingen lijken zo vanzelfsprekend als het ontwerp van een vlag. Maar de kleuren, strepen en symbolen op de honderden nationale vlaggen staan daar niet toevallig. De meeste Afrikaanse vlaggen zijn bijvoorbeeld groen-geel-rood, en Scandinavische vlaggen hebben allemaal een kruis. Het Deense ontwerpbureau Ferdio maakte op zijn website Flag Stories een serie mooie infographics over het ontwerp van vlaggen over de hele wereld.

De ontwerpers van Ferdio hebben de verschillende vlaggen grafisch geanalyseerd: welke kleuren staan erop, op welke andere vlaggen lijken ze, hoe is de vlag opgemaakt en waar komt de vlag vandaan? Op Flag Stories is het allemaal te zien, en dat blijkt verrassend fascinerend.

tumblr_nx1hf7aZq91ue9mkyo1_r3_1280

Vexillologen

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de Nederlandse vlag de een-na-oudste vlag ter wereld is, na die van Denemarken. Ook leuk zijn de “gemiddelde” vlaggen van elk continent. Combineer je de meest gebruikte kleuren en vormgeving van alle vlaggen in Europa dan krijg je, jawel, de Nederlandse vlag.

De visualisaties op Flag Stories zijn een mooie manier om iets te leren over vlaggen, maar het kan veel serieuzer. Zogenoemde vexillologen - ofwel vlaggenkundigen - houden zich bezig met het bestuderen van vlaggen. Zij weten alles over de betekenis en ontstaansgeschiedenis van de wapperende symbolen.

Nederland kent de oudste vexillologische vereniging ter wereld, opgericht in 1966. Er is een tijdschrift, genaamd Vlag!, en het internationale Congres voor Vlaggenkunde werd in 2013 nog in Rotterdam gehouden.

    • Wouter van Dijke