Witte Huis stelt half miljard beschikbaar in strijd tegen zika

Het geld is overgebleven na de bestrijding van ebola.

Een flyer over zika van de Amerikaanse overheid.
Een flyer over zika van de Amerikaanse overheid. Foto: David Goldman / AP

De Amerikaanse regering heeft 589 miljoen dollar (515 miljoen euro) beschikbaar gesteld om het zika-virus te bestrijden. Dat meldt het Witte Huis. Het geld is overgebleven na de strijd tegen ebola in West-Afrika. Van het geld wordt onderzoek naar zika gefinancierd, waaronder de ontwikkeling van een vaccin.

De regering van president Obama wil in totaal 1,9 miljard dollar (1,65 miljard euro) beschikbaar stellen om de verspreiding van het virus te stoppen. Voor dat bedrag is toestemming nodig van het Amerikaanse Congres, waar Obama’s partij geen meerderheid heeft.

Microcefalie

Het zikavirus, dat onder andere door muggen wordt verspreid, wordt gelinkt aan microcefalie, een aandoening waardoor baby’s met een te kleine schedel worden geboren. Ook veroorzaakt het virus bij volwassenen mogelijk Guillain-Barré, een verlammingsziekte.

De zika-uitbraak begon vorig jaar in Zuid-Amerika, waar inmiddels duizenden mensen besmet zijn. In de VS zijn zo’n driehonderd gevallen bekend, maar er wordt gevreesd dat dat aantal deze zomer flink zal toenemen.

    • Wouter van Dijke