Wie woont daar?

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: een app om je buren te leren kennen.

Bedrijf: Nextdoor Oprichter: Nirav Tolia (44) Medewerkers: 123

Je weet dat die ene buurvrouw altijd het vuilnis te vroeg buiten zet, je weet dat de buurjongen elke maandag om zeven uur naar yoga gaat. Maar dat is het wel zo’n beetje. Toch weten we allemaal: een goede buur is beter dan een verre vriend. De app Nextdoor helpt je contact te leggen met je buren.

Wat is het?

Een app, speciaal ontwikkeld voor onderlinge buurtcommunicatie. Op een kaartje van je eigen buurt kun je, met naam en foto erbij, zien wie waar woont en zo ‘groepen’ vormen. Je kunt melden dat je kat is weggelopen, een buurtbarbeque organiseren, of iets van iemand lenen. De app verifieert adressen, zodat je alleen contact hebt met je eigen buren.

Kan iedereen meedoen?

Is Nextdoor nog niet in jouw buurt actief en ben je de eerste die zich aanmeldt? Dan word je ‘buurtoprichter’. Je kunt buren nu zelf uitnodigen.

Hoelang bestaat het al?

Vier jaar geleden is Nextdoor in Amerika geïntroduceerd, waar het team inmiddels uit 120 mensen bestaat. In Nederland bestaat Nextdoor drie maanden - het Nederlandse team heeft drie medewerkers.

Wat is het verdienmodel?

Nextdoor verdient op dit moment nog geen geld, ook niet in de Verenigde Staten. Nextdoor wil uiteindelijk wel naar een vast verdienmodel toewerken, door samen te werken met lokale ondernemers. Maar in welke vorm precies, weet het bedrijf nog niet.

Wat zijn de toekomstplannen?

Nextdoor heeft een platform ontwikkeld waarmee overheidsinstanties kunnen communiceren met buurten. Maar de instanties kunnen niet meekijken met wat bewoners bespreken. Nextdoor wil zo’n functie graag invoeren.

    • Charlotte van ’t Wout