Appen gaat voortaan versleuteld

Whatsapp versleutelt met de nieuwste update alle berichten zodanig dat alleen de zender en ontvanger er nog bij kunnen. Dat meldt het bedrijf op de website. Door de maatregel zouden zelfs medewerkers van het bedrijf Whatsapp niet meer mee kunnen lezen, ook niet op verzoek van overheidsdiensten zoals de FBI.

Persbureau Reuters schrijft dat Whatsapp twee jaar geleden is begonnen met het ontwikkelen van end-to-end-encryptie voor de gehele app. Dat is een manier van het versleutelen van informatie waarbij behalve de zender en ontvanger geen derde partij kan meelezen. In 2014 werd het versleutelen van tekstberichten al aangeboden, maar groepsgesprekken en gedeelde media zoals foto’s konden nog niet worden versleuteld. Met de nieuwste update is alles veilig, zo bezweert het bedrijf.

Whatsapp schrijft: „Het idee is simpel: als je een bericht verstuurt, kunnen alleen de ontvangers het lezen. Niemand anders. Niet cybercriminelen, geen hackers, geen onderdrukkende regimes. Niet eens wijzelf.”

De update komt vlak na een verhitte strijd tussen Apple en de FBI om toegang tot de versleutelde iPhones van aanslagplegers. De dienst wilde langs de toegangscodes in de telefoons van de daders van de aanslagen in San Bernardino komen, en daagde daarom Apple voor de rechter. Uiteindelijk wist de FBI met hulp van een extern bedrijf de telefoons te ontgrendelen.