Waterpoloërs ruiken Rio

Nederland gaat door naar de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi. Dat duel winnen en het ticket is binnen.

Robin van Galen ontpopt zich tot een regelrechte stuntcoach. Foto Andrea Spinelli/Pacific Press

Stunten is het handelsmerk van waterpolocoach Robin van Galen. Wie herinnert zich niet de spontane sprong in het olympische zwembad van Beijing toen de Nederlandse vrouwen in 2008 de Verenigde Staten opzij hadden gezet en verrassend olympisch goud pakten? Van Galen had het zelf ook zo gek niet kunnen bedenken.

Acht jaar later zijn de mannen aan de beurt om in de luwte die hoort bij de underdogpositie de waterpolowereld te verbazen – aan de hand van de man die weet hoe het is om het maximale uit een ploeg te halen. De Nederlandse mannen proberen zich deze week in het Italiaanse Triëst met de jongste ploeg van allemaal te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio komende zomer, en ze zijn aardig op dreef. Dinsdagavond won Nederland op het olympisch kwalificatietoernooi alweer de derde wedstrijd op rij, na verrassende zeges zondagavond op waterpologrootmacht Spanje (7-5) en maandag op het soms taaie Kazachstan (8-5).

Dit keer moesten de Duitsers eraan geloven in een spannend duel: 9-8. Dankzij die zege is een plaats in de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi zeker. Winst in die ronde betekent plaatsing voor ‘Rio’. Overigens heeft Van Galen de afgelopen jaren altijd gezegd dat hij de kansen op olympische deelname in Brazilië op zo’n 25 procent schat.

De Nederlandse ploeg liet dinsdag nog maar eens zien over een ijzersterke verdediging te beschikken. Duitsland opende de score, maar Nederland antwoordde met twee treffers.

In het tweede kwart werd de voorsprong van een punt vastgehouden, maar in de derde periode zette Duitsland een tussensprint in en kwam op 4-6. Nederland herpakte zich en scoorde drie keer op rij en ging met 7-6 het laatste kwart in. In die laatste periode kwam Nederland zelfs 9-7 voor, voordat de Duitsers de eindstand op 9-8 bepaalden.

„We hebben een enorme veerkracht getoond in die derde periode”, zei Yoran Frauenfelder na afloop. En Van Galen: „Vroeger hadden we zo’n wedstrijd gegarandeerd verloren. Nu herstellen we ons. Dat is een groot compliment naar de ploeg, die flinke vorderingen heeft gemaakt.”