Wat stem jij? In Roelofarendsveen weten ze het nog niet

Ja of nee? Wel gaan of niet gaan? Kiezers in Roelofarendsveen twijfelen nog. “Je hoort zoveel de mening van mensen door wat ze zeggen, terwijl ik nog gewoon probeer uit te vissen waar het over gaat.”

Lukas Zoet (51)

Foto's: Olivier Middendorp

Foto’s: Olivier Middendorp

„Ik zit een beetje te twijfelen. Met de meeste partij en die tegen het verdrag zijn wil ik zeker niet geassocieerd worden. Maar als ik vóór stem, ben ik bang dat ik corruptie in Oekraïne in de hand werk. Misschien strijken alleen grote jongens het geld op en komt er niks van voordeel bij de bevolking. Kijk maar naar Porosjenko, uit de Panama Papers blijkt ook dat hij het goed voor elkaar heeft. Géén stem als een soort tegenstem is voor mij nog echt een optie. Maar ik vraag me ook af of het echt werkt. De andere landen in de EU zijn al vóór en dat verdrag is er eigenlijk al.”

Ans de Jeu (52)

WEB_0604IHNRoelofE4kol

„Ik moet eerlijk zeggen, ik kreeg die stempas in de bus en ik dacht: wat is dit? Thuis hebben we het er een keertje over gehad, maar niet meer dan dat. Ik had vanochtend wel bedacht dat ik tegen ga stemmen. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Ik denk wel dat als je niet gaat stemmen, je dan eigenlijk ook niks mag zeg =gen over de uitkomst. Ik ga me er nog wel even wat meer in verdiepen, want nu kies ik eigenlijk echt blind. En dat wil ik niet. Ik kijk morgen nog wel even in de krant, er staat vast nog wel een artikel in waarin ik even kan lezen waar het nu precies om gaat.”

Julian Dobbe (18)

WEB_0604IHNRoelofF4kol

„Ik ben pas net achttien en mag nu voor het eerst stemmen. Ik denk niet dat ik ga, omdat ik te weinig informatie heb. Extra bijzonder vind ik deze eerste keer dat ik mag stemmen ook niet. Op zich denk ik wel dat het verdrag belangrijk is. Het heeft te maken met de EU en Rusland, en daar zijn toch vaak spanningen over. Rusland wil niet dat Oekraïne bij de EU komt, maar dat komt nu volgens mij wel dichterbij. Toch denk ik eigenlijk dat het positief is als het verdrag er komt, maar ik weet het gewoon niet. Ik heb wel gemerkt dat er hier in de gemeente minder stembureaus zijn. Normaal kan je altijd stemmen bij mijn basisschool, maar die stond er niet bij op de stempas.”

John Bakker (59)

WEB_0604IHNRoelofC4kol

„Ik ga zeker stemmen. Voor. Mijn zaak heeft handel met Oekraïne, ik ben er zelf ook twee keer geweest. We zitten in de glastuinbouwautomatisering. Oekraïne heeft voor ons veel potentie, het land bouwt veel aan nieuwe kassen. We hebben er een aantal lastige jaren achter de rug vanwege het conflict en zien nu nieuwe kansen. Mijn stem is dus zeker deels uit eigenbelang. Maar ik vind ook: je moet een land de kans geven en laten zien dat je het steunt. Dat er hier zo veel minder stembureaus zijn vind ik echt belachelijk. Het gaat echt om de helft minder. Maar goed, blijkbaar mag dat.”

Heleen van Vliet (33)

WEB_0604IHNRoelofB4kol

„Ik had het net nog over het referendum met vrienden. Ik ga me er vanavond nog wel even in verdiepen. Ik heb me wel geïnformeerd, bijvoorbeeld bij collega’s en vrienden. Maar je hoort steeds daar zoveel de mening van mensen erdoorheen, terwijl ik nog gewoon probeer uit te vissen waar het over gaat. Daarnet was er ook iemand op de radio die in Kiev had gewoond, die vertelde dat het daar zó corrupt is en zó dramatisch. Het was allemaal hopeloos. Dan denk ik: nou, dat klinkt toch wat overdreven. Ik ben wel benieuwd waarom de regering voor is. Of er echt economische voor delen aan zitten betwijfel ik. Ik denk dat Oekraïne er misschien baat bij heeft, maar ik weet niet of dat voor ons ook zo is.”

Maarten van der Salm (27)

WEB_0604IHNRoelofa4kol

„Ik denk wel dat ik ga stemmen, maar ik weet nog niet wat. Van beide kanten hoor je zo veel voors en tegens. Ik twijfel nog, ik ga morgen nog wel wat nalezen. Het is gewoon zo’n complexe situatie. Soms hoor je dat Oekraïne bij de EU komt, maar dat staat echt niet in dat verdrag. Bovendien is er ook een associatie verdrag met Turkije, en dat land komt binnenkort ook niet bij de EU. Het is wat mij betreft duidelijk dat de mensen van GeenPeil dit verdrag hebben gekozen omdat het het eerste is wat toevallig voorbij kwam na de invoering van de referendumwet. Het is vooral bedoeld als een stem voor of tegen Europa.”