Topmannen TenCate en Ballast Nedam stappen op

Een overname is riskant voor de positie van de baas. Dinsdag maakte bouwbedrijf Ballast Nedam bekend dat Erik van der Noordaa per 1 juni opstapt als topman. Cenk Düzyol, die na de recente overname door het Turkse bouwbedrijf Renaissance al tot het bestuur was toegetreden, wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe topman.

Nummer twee is Loek de Vries, de bestuursvoorzitter van TenCate. De fabrikant van technisch textiel uit Almelo kondigde maandagavond zijn vertrek aan. TenCate is februari in handen gekomen van een consortium onder leiding van private equity-fonds Gilde Buy Out Partners. Het idee was toen dat De Vries voor onbepaalde tijd aan zou blijven als bestuursvoorzitter. Een opvolger is nog niet bekend.

Ballast Nedam wijt het besluit van Van der Noordaa aan „de veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden.” Van der Noordaa wist Ballast Nedam op het nippertje van een faillissement te redden en aan Renaissance te verkopen. Diverse betrokkenen zeiden destijds dat hij juist „een klik” had met topman en oprichter Erman Ilicak van Renaissance.

De Vries heeft „in goed onderling overleg met de raad van commissarissen besloten om terug te treden”, schrijft TenCate. Zijn positie kwam onder druk te staan door de chaotische overname. Beleggers waren kritisch over de geboden prijs per aandeel en over de vermeende dubbelrol van De Vries. Hij zou na de overname behalve bestuursvoorzitter ook mede-eigenaar worden. Kortom, was hij wel uit op de hoogste verkoopprijs? De Vries treedt nu toe tot de raad van commissarissen. (NRC)