Stunten, dat kan Van Galen

Stunten is het handelsmerk van waterpolocoach Robin van Galen. Wie herinnert zich niet de spontane sprong van euforie het olympische zwembad van Beijing in 2008?

Stunten is het handelsmerk van waterpolocoach Robin van Galen. Wie herinnert zich niet de spontane sprong van euforie het olympische zwembad van Beijing in, toen de Nederlandse dames in 2008 de Verenigde Staten opzij hadden gezet en als uit het niets olympisch goud pakten? Van Galen had het zelf ook zo gek niet kunnen bedenken.

Robin van Galen dinsdag in Triëst.Foto Andrea Spinelli

Acht jaar later zijn de mannen aan de beurt om in de luwte die hoort bij de underdogpositie de waterpolowereld te verbazen – aan de hand van de man die het al eens flikte. De heren proberen zich deze week in het Italiaanse Triëst met de jongste ploeg van allemaal te plaatsen voor de Spelen van Rio, en ze zijn aardig op dreef. Dinsdagavond won Nederland de derde wedstrijd op rij, na verrassende zeges zondag op Spanje (7-5) en maandag op Kazachstan (8-5). Dit keer moesten de Duitsers het ontgelden, hoewel maar net: 9-8. Dankzij die zege is een plaats in de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi zo goed als zeker.

Van Galen won in 2008 in Peking verrassend goud met de vrouwen:

Gegroeid

Van Galen stortte zich in 2013 op de mannenploeg, die zonder financiële steun van sportkoepel NOC*NSF in de krochten van het Europese waterpolo terecht was gekomen. Om de Nederlandse talenten op topniveau te laten spelen, koos hij voor een bijzondere route: hij brengt zoveel mogelijk spelers onder bij topclubs in en rond Barcelona, in één van de sterkste competities van Europa. Nu speelt de helft van de selectie voor Catalaanse clubs. „Je ziet dat die jongens in Spanje gegroeid zijn”, zei Van Galen.

De stunts in Triëst betekenen niet dat Nederland al volop uitzicht heeft op de Spelen in Rio. Maar de waterpoloërs beseffen dat hun coach wel vaker stunts heeft uitgehaald. Van Galen: „Het gaat om de kwartfinale. Het zou geweldig zijn als we tweede in de poule worden. Dan nog speel je vrijdag een zware wedstrijd, tegen landen als Rusland, Frankrijk, Canada of Roemenië. Maar in deze vorm kunnen we die verslaan.”