Shortlist Fintro Literatuurprijs 2016: dit schreef NRC over de genomineerden

Schrijvers Stephan Enter, Connie Palmen, Hagar Peeters, Inge Schilperoord en P.F. Thomése staan op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs 2016, voorheen Gouden Boekenuil en een van de grootste Vlaamse literatuurprijzen. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt. Dit schreef NRC over hun genomineerde romans.

 • ●●●●

  Hagar Peeters: Malva

  hagar

  De Chileense dichter Pablo Neruda, zo begaan met de zwakkeren en kwetsbaren, verstootte zijn mismaakte dochtertje. Nu spreekt zij tot ons als een alwetende geest en brengt ze de lezer in vervoering. De lezer heeft volgens Thomas de Veen slechts een halve bladzijde nodig om vast te kunnen stellen dat er in de dichter Hagar Peeters ook een bijzondere romanschrijfster huist.

  De Bezige Bij, 320 blz.

 • ●●●●●

  P.F. Thomése: De onderwaterzwemmer

  thom

  In De onderwaterzwemmer is de afwezigheid van de vader de allesbepalende factor, tot en met het beeld uit de titel waarin de afwezige vader verandert in een tot op zekere hoogte troostrijke aanwezigheid – Thomése droeg het boek op aan zijn eigen vader, die stierf toen zijn zoon eenentwintig was. Zo biedt De onderwaterzwemmer een royale onderstroom aan thema’s en ideeën – P.F. Thomése is een te goede schrijver om een oninteressant boek te schrijven, vindt Arjen Fortuin.

  Atlas Contact, 256 blz.

 • ●●●●

  Inge Schilperoord: Muidhond

  inge

  Het is zo’n boek dat je verbouwereerd en verdrietig achterlaat. Het kost je na het omslaan van de laatste pagina ook de grootste moeite om er originele woorden of kwalificaties voor te bedenken, omdat het je nauwelijks ruimte biedt om er afstand van te nemen. Het is proza dat de lezer opeist. Het is geen pageturner, maar wel een boek waar je ogen als magneten aan vastgekleefd blijven zitten, oordeelt Sebastiaan Kort.

  Podium, 220 blz.

 • ●●●●

  Connie Palmen: Jij zegt het

  Palmen

  In haar nieuwe roman schrijft Connie Palmen niet over zichzelf. Maar het onderwerp is even gevoelig voor roddels, verzinsels en mythen. Namelijk: het dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. [...] dat Connie Palmen zich ditmaal verre houdt van haar eigen leven, heeft als voordeel dat de ontvangst van Jij zegt het niet gedomineerd wordt door mensen die de vrienden en nabestaanden van Hughes en Plath vragen of ze het ‘eens’ zijn met de roman, zoals dat eerder gebeurde bij Ischa Meijer, Peter Schat en Hans van Mierlo. En gelukkig maar, vindt Arjen Fortuin, want Jij zegt het is Palmens beste roman.

  Prometheus, 240 blz.

 • ●●●●●

  Stephan Enter: Compassie

  stephan

  Anders dan in zijn eerdere werk heeft deze nieuwe roman over een lastige liefdesrelatie een lichtere toon. Enter richt zich op de zeden van de moderne tijd, op zijn leeftijdsgenoten, en op het thema schuld. Enter drijft een galant geformuleerde wig tussen seks en intimiteit. Maar een hoogtepunt in zijn oeuvre is Compassie niet, vindt Sebastiaan Kort.

  Van Oorschot, 154 blz.

Drie genomineerden ook op shortlist ECI-prijs

Met hun shortlistnominaties zijn Connie Palmen, P.F. Thomése, Inge Schilperoord binnen korte tijd voor de tweede genomineerd voor een grote romanprijs. Met respectievelijk Jij zegt het, De onderwaterzwemmer en Muidhond haalden zij begin maart ook al de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Opvallende afwezige op de shortlist van de Fintro Literatuur Prijs 2016 is Jamal Ouariachi, die voor zijn roman Een honger in januari van dit jaar de BNG Literatuurprijs kreeg. Stephan Enter haalde eind vorig haar met Compassie al de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de prijs waar Thomése en Schilperoord ook al voor werden genomineerd en die uiteindelijk naar Het hout van Jeroen Brouwers.

De vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2016 bestaat uit Edith Aerts, Guinevere Claeys, Danny Theuwis, Jeroen van Kan en Bart Vanegeren. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 juni. De Fintro Literatuurprijs (toen nog Gouden Boekenuil) werd vorig jaar gewonnen door Mark Schaevers, voor zijn schilderbiografie over Felix Nussbaum.