Schrijfster Meg Rosoff wint Lindgrenprijs

Astrid Lindgren Memorial Award Britse young-adultauteur Rosoff wil grillige pubers over identiteit laten denken; ze wint 540.000 euro.

Het had volgens Meg Rosoff „iets van een grap” om genomineerd te zijn voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Onder de 215 kandidaten waren „zó veel beroemde namen”, zei de schrijfster dinsdag tegen een Zweedse krant. Toen Zweden belde dacht ze daarom aan telemarketeers, zei ze tegen The Guardian.

Diezelfde middag was rechtstreeks op de Zweedse radio bekendgemaakt dat zij de winnaar was van de Astrid Lindgren Memorial Award 2016. De young-adultschrijfster Rosoff (1956) krijgt de internationale jeugdboekenprijs, ter waarde van 540.000 euro, voor haar gehele oeuvre, dat volgens de Zweedse jury „geen lezer onberoerd laat”.

Schrijfster Meg Rosoff.Foto Zoe Norfolk

Rosoff is Britse van Amerikaanse afkomst, en publiceerde de afgelopen twaalf jaar acht romans, waarmee ze snel uitgroeide tot een van de interessantste hedendaagse auteurs voor jongvolwassenen. Haar debuutroman Hoe ik nu leef (2004) – over een 15-jarig meisje dat in een Derde Wereldoorlog terechtkomt, geschreven in een gedurfde, rauwe stijl – werd meteen een internationale bestseller.

Het werk van Rosoff „spreekt de emoties en het intellect aan”, meende de jury. „In sprankelend proza schrijft zij over de zoektocht naar betekenis en identiteit in een eigenaardige en bizarre wereld.” Zo laat ze in Het toevallige leven van Justin Case (2006) het lot in persoon opdraven, en is in In het begin was er… Bob (2011) de hoofdrol weggelegd voor een god, in de gedaante van een verveelde puber.

Rosoffs ideeën en stijl zijn literair en experimenteel, haar personages en thematiek zijn jongvolwassen: grillige pubers, vaten vol tegenstrijdigheden. In een interview met NRC in 2007 zei ze: „Een puber is wankel, vatbaar voor angsten, voor irrationaliteit. De wankelheid maakt dat hij of zij er minder gemakkelijk van uitgaat dat ‘de realiteit’ een gegeven is, dat spreekt mij aan. En dat alles nog goed kan komen.”

In een boekenlandschap van vele young-adultauteurs die fantasy en sciencefiction schrijven, is Rosoff nadrukkelijk een literair auteur, die telkens iets anders doet en haar uitdaging vindt in de vorm. „Ik wil dat kinderen en jonge volwassenen denken over de diepere aspecten van wie ze zijn en wie ze kunnen worden”, zei Rosoff gisteren in de Zweedse pers.

Rosoff ontvangt de prijs in mei. De Astrid Lindgren Memorial Award is in 2002 door de Zweedse overheid ingesteld. De onderscheiding, die door het hoge prijzengeld de status heeft van een ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’, wordt jaarlijks toegekend. In 2012 was Guus Kuijer de eerste Nederlandse winnaar.

    • Thomas de Veen