Dol op snipperdagen? Op naar Venezuela

Schaarste. Het zou een begrip kunnen worden op kantoor: de Venezuela-vrijdag. Werknemers in dat land krijgen komende twee maanden elke vrijdag vrij.

Foto Reuters

President Nicolás Maduro kondigde woensdag in een van zijn kleurrijke televisieredevoeringen aan dat werknemers komende maanden elke vrijdag thuis kunnen blijven.

De reden van dit presidentiële cadeautje aan het volk? Energiebesparing. Niet omdat olienatie Venezuela wil vergroenen of wil besparen op consumptie, maar omdat er aan de serie plagen in het land maar geen einde lijkt te komen. Door economisch wanbeleid en de lage olieprijs zinkt Venezuela weg in economisch drijfzand. En naast de hyperinflatie, de torenhoge misdaadcijfers en het gebrek aan tal van dagelijkse benodigdheden, is er nu ook nog de droogte.

Weerfenomeen El Nino heeft de watervoorraad in de reservoirs boven Caracas gevaarlijk doen slinken, vlak boven het niveau waarop de turbines niet meer kunnen draaien zonder schade op te lopen. Geld voor onderhoud van de waterkrachtinstallaties is er niet. Er is een structureel stroomtekort van 60 procent. Maduro:

“Ik doe een beroep op gezinnen, de jeugd, om gedisciplineerd en consciëntieus samen te werken om deze extreme situatie het hoofd te bieden.”

En dus is er nu het Nationale Lange Weekend, in elk geval tot juni. Winkels is gevraagd gedurende een aantal uren van de dag hun eigen elektriciteit op te wekken.

Maduro lijkt de smaak van snipperdagen te pakken te hebben. Eerder kondigde hij met Pasen al een week vakantie af in plaats van de gebruikelijke twee dagen. Maar de oppositie vreest dat de president met zijn van staatswege afgekondigd duimendraaien nu begonnen is de complete turbine van de Venezolaanse economie tot stilstand te brengen. „Voor Maduro is de beste manier om de crisis terug te dringen een reductie van de productiviteit” zei een woordvoerder van de stad Caracas smalend tegen persbureau Reuters.

    • Maartje Somers