Ruim dertig klanten op zwarte lijst VS

Het bureau stelde niet te veel lastige vragen en had klanten met internationale sancties op hun naam.

President Bashar al-Assad van Syrië.
President Bashar al-Assad van Syrië. Beeld reuters bewerking STUDIO NRC

Hoewel het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca zegt dat het niets illegaals heeft gedaan, had het onder zijn clientèle ondernemingen en personen tegen wie internationale sancties van kracht waren en zijn. Het bureau deed volgens de Panama Papers zaken met 33 bedrijven en personen die op een zwarte lijst staan van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dit omdat ze zaken deden met Mexicaanse drugsbazen, terreurorganisaties als Hezbollah in Libanon of bedrijven uit landen als Iran, Syrië, Zimbabwe en Noord-Korea. In het laatste geval ging het zelfs om een bank die betrokken was bij de financiering van Noord-Korea’s omstreden nucleaire programma.

Niet alle zaken met zulke bedrijven hoeven strikt genomen illegaal te zijn. Sommige bedrijven die Mossack Fonseca adviseerde, waren bijvoorbeeld op de Britse Maagdeneilanden geregistreerd en vallen onder Brits recht. De eilanden hoeven slechts Europese sancties toe te passen. Mossack Fonseca zelf heeft echter als beleid om geen zaken te doen met bedrijven waartegen de VS sancties hebben afgekondigd. Toch gebeurde dat.

Alles wijst erop dat het adviesbureau vaak niet te veel lastige vragen stelde. In het geval van DCB Finance Limited zouden medewerkers van Mossack Fonseca niet eens hebben geweten dat ze met een financiële instelling uit Noord-Korea te maken hadden.

Dit ondanks dat bij de registratie in 2006 wel degelijk een Noord-Koreaans adres was vermeld en dat een van de eigenaren een Noord-Koreaanse functionaris was.

Pas vier jaar later, toen Mossack Fonseca werd geconfronteerd met vragen van de fiscale opsporingsdienst van de Maagdeneilanden kwam het daar naar eigen zeggen achter en verbrak het de relatie met DCB Finance.

Maar van Dex Technologies wist Mossack Fonseca dat het bedrijf van Rami Makhlouf verbonden was met het Syrische regime, blijkt uit interne mails: „We hebben contact gezocht met [de bank] HSBC en ze zijn zich zeer bewust dat Makhlouf de neef van de Syrische president is”.