‘Onderzoek mol te traag’

Het onderzoek van de rijksrecherche naar grootschalige corruptie door ex-politierechercheur Mark M. verloopt te traag. Dat vindt de rechtbank in Den Bosch. De voorzitter zei zich „zorgen te maken over de voortgang van het onderzoek” rondom de ‘politiemol’. M. wordt ervan verdacht op grote schaal strafrechtelijke informatie aan criminelen te hebben verkocht.

De rechtszitting diende om te oordelen over verlenging van het voorarrest van Weertenaar M. (29) en een 45-jarige handlanger uit Eindhoven. Zij zitten sinds hun aanhouding in september vorig jaar vast.

De rechtbank zag „voldoende ernstige bezwaren” tegen opheffing van de voorlopige hechtenis. Zo zou M. nog meer informatie kunnen verkopen. Maar de rechters willen wel dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn onderzoek in oktober heeft afgerond.

Volgens officier van justitie Gerard Sta is het OM bang dat M. de benen neemt zodra hij vrijkomt. Justitie schermt met een verklaring van een vriend van M., Erik G.M., dat de verdachte een Oekraïens paspoort zou hebben. M. trouwde vorig jaar in Kiev met een Oekraïense vrouw. Het OM zegt ook uit criminele bron te weten dat de verdachte meer paspoorten heeft.

De advocaat van M., Jan-Hein Kuijpers, noemde de via criminele informanten verkregen informatie „prullaria”. Hij zei niet te snappen waarom het OM niet gewoon aan Oekraïne heeft gevraagd of zijn cliënt een Oekraïens paspoort heeft. Volgens Kuijpers heeft anderhalf jaar onderzoek tegen M. geen bewijs opgeleverd dat die op grote schaal geheime politie-informatie verkocht aan de onderwereld.

    • Marcel Haenen